Zoeken

Nachtmerrie voor zwerfhonden in Kenitra

11 december 2022 - 23:00 - Marokko

©

In Kenitra leeft een horde uitgehongerde en mishandelde honden naast de lijken van hun soortgenoten in een verlaten gebouw.

De publicatie van video’s en foto’s van levenloze pups en uitgehongerde honden die opgesloten zitten in een gebouw, heeft het web in rep en roer gebracht. De plaatselijke autoriteiten zouden de dieren "van de straat" gehaald hebben om ze in deze plaats onder te brengen, dat zeggen actoren van het sociale middenveld in de stad aan L’Opinion. Dankzij een grote mobilisatie werd voor 20 honden onderdak gevonden, aldus Dounia Louezzane, oprichtster van Kelb Derby, een vereniging ter bescherming van de levensomstandigheden van zwerfhonden in Marokko.

Lees ook: Marokkaanse regering heeft plan om zwerfhonden te bestrijden

Het probleem van zwerfhonden is een bron van zorg voor zowel politici als verenigingen in Marokko. "Het zorgt voor onrust op de wegen en in de steegjes, vooral in de dichtbevolkte wijken," verklaarde parlementslid Mohamed Raggani in mei. "Het veroorzaakt veel angst bij burgers en met name jonge kinderen die ’s ochtends vroeg naar moeten school gaan."

Lees ook: Burgemeester Nador veroordeeld voor "brutale uitroeiing" zwerfhonden

Dierenwelzijnsorganisaties roepen op tot de bescherming van de honden. Zij pleiten voor een veralgemening van TNR (Trap-Neuter-Return) als ultieme oplossing voor het probleem in Marokko. De methode wordt in drie fasen toegepast: de zwerfhond vangen, steriliseren en tegelijkertijd inenten tegen hondsdolheid, en hem vervolgens vrijlaten in zijn natuurlijke omgeving, met een label in zijn oor zodat hij kan worden geïdentificeerd. "Dit is de enige effectieve manier om de horden zwerfhonden te verminderen, waardoor de hondenpopulatie in de loop der jaren aanzienlijk zal afnemen", zei Élise Baron, vrijwilligersmanager bij het asiel van de Marokkaanse Unie voor Dierenbescherming (UMPA) in Bouskoura, aan Le Matin.

Bladna.nl