Zoeken

Nabil B. voegt in verhoor weinig toe aan moorddossiers

16 december 2021 - 15:00 - Wereld

©

Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces rond Ridouan Taghi, gaf in het voorjaar aan niet meer te willen getuigen. Hij heeft nu alsnog gesproken over de moorddossiers, maar voegde weinig informatie toe aan de reeds behandelde zaken.

In mei de verklaarde Nabil B. pas te willen getuigen als er garanties komen over de veiligheid van zijn gezin, vervolgens doken er ’medische problemen’ op waardoor hij zweeg in het liquidatieproces Marengo tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. De rechtbank behandelde noodgedwongen de belangrijke liquidatiedossiers zonder de kroongetuige. Nabil B. werd dinsdag na lange tijd eindelijk opnieuw verhoord, schrijft Het Parool.

Lees ook: Mocro maffia: advocaten kroongetuige Nabil B. op dodenlijst

In het Amsterdamse deelonderzoek ’Aker’, dat gaat over de Moord op Abderrahim Belhadj op 8 mei 2016 in Amsterdam, zit rapper Jason L. 18 jaar cel uit voor het lokken van Belhadj. Ridouan Taghi, Mario R. en Arthur M. staan terecht voor het voorbereiden van de moord. De kroongetuige stelt dat hij van Mo Razzouki hoorde dat Belhadj was doodgeschoten ’om 2 of 3 kilo cocaïne’ en dat ’die kleine hem gepakt had’. Dit is een verwijzing naar Ridouan Taghi. Nabil B. had daar verder weinig aan toe te voegen.

In het deelonderzoek ’Rudolf’, dat handelt over de moord op Ronald Bakker, gepleegd op 9 september 2015 in Huizen en waarvan Ridouan Taghi, de broers Mao en Mario R., Walid M. en Arthur M. de verdachten zijn, hoorde Nabil B. dat hij ’de spyshop beter kon overslaan’ omdat die auto’s niet goed ’sweepte’ (controleerde op afluisterapparatuur) en mogelijk samen zou werken met de politie. Na de liquidatie concludeerde hij dat Taghi toch verantwoordelijk moest zijn voor de moord. En ook met betrekking tot het deelonderzoek ’Plato’, dat gaat over de poging tot liquidatie van de Amsterdamse crimineel Khalid B. op 5 december 2016 in Rotterdam door de verdachten Taghi, Achraf B. en Zakaria A., had de kroongetuige weinig aan te vullen.

Lees ook: Mocro-maffia: kroongetuige Nabil B. betrouwbaar

In het deelonderzoek ’Zeilboot’, dat gaat over de poging tot, en de moord op oud-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok op 8 december 2016 in Laren, kwam er dan toch een interessante info. Een Marokkaanse tolk die vertaalde voor de in Marokko gearresteerde Anouar B., verklaarde niet te hebben gezien dat zijn bekentenissen er na geweld of dwang zijn gekomen. Hij vertelde wel de Anouar B. had gehuild en door de Marokkaanse verhoorders was ’aangeraakt’. Nabil B. zei dat hij voor Saïd Razzouki een kenteken heeft gezocht en moest lachen over het feit dat het kenteken van de auto van Koks vader kwam. Na de moord begreep hij uit de media dat Kok in die auto was vermoord.

Over het liquidatieplan voor Khalid H., dat het leven kostte van Hakim Changachi, en de liquidatie van Samir Erraghib op 7 april 2016 in IJsselstein, kwam de rechtbank ook niets nieuws te weten.

Bladna.nl