Zoeken

Ridouan Taghi wil met tijdlijn aantonen dat hij Nabil B. niet kent

25 april 2022 - 09:40 - Wereld

©

Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, zei vrijdag tijdens een regiezitting in het liquidatieproces Marengo, dat het niet mogelijk is dat haar cliënt en kroongetuige Nabil B. elkaar regelmatig ontmoet hebben in Utrechtse shishalounges. De advocaat probeerde aan de hand van een tijdlijn aan te tonen dat dat de twee elkaar niet kennen.

Nabil B. beweert dat hij Taghi in 2006 in een Utrechtse lounge leerde kennen. "Soms kwam hij drie maanden elke dag, dan weer een tijd lang niet. Daarna ontstond er een band, want je had een sociaal contact. Op een gegeven moment bood Taghi zijn nummer aan me aan", aldus de kroongetuige tijdens een eerdere zitting. Taghi had volgens hem zelfs een eigen hoekje in het etablissement waar hij als de enige gewoon binnen mocht roken. Maar Taghi blijft ontkennen dat hij Nabil B. persoonlijk kent.

Lees ook: Zo communiceerden Taghi en zijn neef en advocaat in de gevangenis

Zijn advocaat, Inez Weski, presenteerde een tijdlijn om zijn versie te onderbouwen. Volgens haar moet het Openbaar Ministerie de tijdlijn verder onderzoeken, door bijvoorbeeld vluchtgegevens op te vragen, om een aantal zaken te kunnen bevestigen. "Dan kan ook duidelijk worden dat wat de kroongetuige over deze ontmoetingen heeft gezegd niet waar kan zijn." In 2004 was Taghi volgens de tijdlijn een verdachte in een Spaanse rechtszaak. Hij werd beschuldigd van het neersteken van een Interpol-agent. "Die zaak liep van 2004 tot 2009. Daarom reisde mijn cliënt in die periode niet naar Spanje." Taghi werd uiteindelijk onschuldig bevonden in die Spaanse zaak, schrijft het AD.

In 2006 reisde Taghi vanuit Marokko naar Nederland voor de geboorte van één van zijn kinderen, maar hij vloog na de bevalling meteen weer naar Marokko met zijn gezin. Ook in 2007 ging Taghi naar Nederland omwille van de geboorte van een kind, maar hij werd op Schiphol ernstig ziek en moest per ambulance naar het ziekenhuis worden overgebracht. "Daar verbleef hij twee tot drie weken. Cliënt heeft toen tegen het advies van de artsen het ziekenhuis verlaten en is toen direct met zijn gezin naar Marokko vertrokken om daar te revalideren. Een andere reden voor de snelle terugkeer was toen ook dat de Spaanse procedure nog steeds liep en het op dat moment opnieuw niet duidelijk was of hij nu wel of niet gesignaleerd stond," aldus Weski.

Lees ook: Berichtensysteem gevangenis Vught stopgezet vanwege berichtjes Taghi

Taghi verbleef het grootste deel van 2008 in Casablanca. "Destijds zijn twee medewerkers van de Nederlandse ambassade in Marokko langs geweest met de mededeling dat de kinderbijslag diende te worden terugbetaald omdat cliënt en diens gezin feitelijk al verhuisd waren. Dat geld is destijds ook netjes teruggestort. Dat is ook door het Openbaar Ministerie op te vragen." In 2010 en 2011 verbleef Taghi een paar weken in Nederland en in 2012 nogmaals drie weken. Hij ging daarna naar Cuba gedurende drie weken, gevolgd door drie weken in Brazilië en drie weken in de Dominicaanse Republiek.

In juni 2012 wordt drugshandelaar Tarik Abdellaoui in Marbella neergeschoten. De Spaanse politie zag Taghi als verdachte in deze zaak en hij werd opnieuw gesignaleerd. "Cliënt is toen direct in juni met zijn gezin teruggereisd per auto naar Marokko. Cliënt is dus niet meer naar Nederland geweest."

Lees ook: Ridouan Taghi: "Liever dood dan namen noemen"

Volgens het Openbaar Ministerie is het niet realistisch om vluchtgegevens van meer dan tien jaar geleden op te vragen. De officieren van justitie gaan er ook niet vanuit dat de tijdlijn van Weski klopt. "Het is de verklaring van Nabil B. tegenover die van Taghi", aldus het Openbaar Ministerie.

Bladna.nl