Zoeken

Ridouan Taghi: "Liever dood dan namen noemen"

9 december 2021 - 10:00 - Wereld

©

Het omvangrijke liquidatieproces Marengo werd maandag hervat. Daarin staan Ridouan Taghi en zestien medeverdachten terecht voor verschillende moorden en moordpogingen. Hoofdverdachte Ridouan Taghi zei dinsdag in de zwaarbeveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp "nog liever dood of levenslang in isolatie te gaan dan namen te noemen."

In december staan er in totaal negen zittingsdagen van het Marengo-proces gepland. Daarin worden diverse dossiers besproken, waaronder de moord op Ranko Scekic, die op 22 juni 2016 in de Utrechtse wijk Overvecht op straat werd doodgeschoten. Maandag antwoordde Taghi op vragen over de moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016. "Ik ga nog liever dood, of levenslang de isolatie in dan dat ik ooit iemands naam zou noemen om mezelf vrij te pleiten," verklaarde de Mocro maffialeider.

Lees ook: Vier EBI-medewerkers ondergedoken omdat Taghi hun adressen zocht

Ridouan Taghi is volgens het Openbaar Ministerie de opdrachtgever voor de moord op Scekic omdat deze plannen zou hebben gehad om Saïd Razzouki te ontvoeren. Ook Mohammed Razzouki speelde een grote rol in het dossier over Ranko Scekic. Kroongetuige Nabil B. gaf eerder toe dat hij betrokken was bij deze zaak, hij verklaarde een auto met een camera voor de deur van Scekic te hebben geplaatst om hem te observeren. Hij moest na de liquidatie ook de kleding en de wapens van de schutters vernietigen. B. zei dat Razzouki ook betrokken was bij deze zaak, maar die ontkent dat. Razzouki leverde een document aan waaruit zou blijken dat hij op het moment van de moord in een sportschool was. Ook Mohamed el A. wordt verdacht. Hij zou onlangs hebben verklaard dat hij door Taghi beetje bij beetje bij zijn criminele organisatie werd betrokken. Hij gaf ook aan dat hij tijdens dit proces openheid van zaken wil geven, schrijft het AD.

Lees ook: Nederland wil leger inzetten bij Marengoproces tegen Ridouan Taghi

Advocaat Nico Meijering heeft geprobeerd om de behandeling van de zaak tegen zijn cliënt Mohamed Razzouki voorlopig op te schorten. Hij kon zijn dossier nog niet goed met hem bespreken, omdat er in de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught geen gegevensdragers meer naar binnen mogen. "Het wordt de verdediging hierdoor onmogelijk gemaakt. Onaanvaardbaar, de verdediging is gekneveld", aldus Meijering. Maar de rechtbank weigerde dit verzoek. "Er is geen reden aan te nemen dat een adequate verdediging onmogelijk is." Het verbod op gegevensdragers binnen de EBI in Vught is een direct gevolg van de arrestatie van advocaat Youssef Taghi. Hij bezocht de hoofdverdachte in het Marengoproces maandenlang, waardoor Taghi vermoedelijk zijn criminele activiteiten kon voortzetten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team