Zoeken

Ridouan Taghi leidde "meedogenloze organisatie"

10 juni 2022 - 17:40 - Wereld

©

Op de tweede dag van het requisitoir in het megaproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi, is justitie uitvoerig ingegaan op de structuur en de omvang van de criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie schets het beeld van een zeer professionele en meedogenloze organisatie, zonder een greintje respect voor het leven.

Aan de hand van de verklaringen van kroongetuige Nabil B. en een reeks gekraakte PGP-berichten, geeft justitie inzicht in het zeer omvangrijke strafrechtelijk onderzoek. Het staat volgens het Openbaar Ministerie vast dat Taghi de leider van de bende was en dat Mao R. en Saïd Razzouki zijn belangrijkste helpers waren. Taghi was ook de opdrachtgever van alle moorden waarvoor ze terechtstaan, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: Criminelen organiseren zich tegen Marengo-kroongetuige

De zaak Marengo gaat over zes liquidaties en reeks pogingen tot liquidaties, die plaatsvonden over een periode van zeventien maanden. Motieven voor de moorden zijn voornamelijk wraak en genoegdoening."Slachtoffers waren honden, honden die moesten slapen" en "triomfantelijke berichten en felicitaties" werden rondgestuurd na elke geslaagde liquidatie. Binnen de criminele organisatie had iedereen een eigen taak: schutters, spotters, mensen die hen aansturen en mensen die wapens, schuilplaatsen, voertuigen of geld regelen. Daarnaast kon de criminele organisatie rekenen op een netwerk van corrupte contacten voor kentekens en valse identiteitsbewijzen, aldus het Openbaar Ministerie.

Lees ook: Ridouan Taghi wil met tijdlijn aantonen dat hij Nabil B. niet kent

Afscherming was een kernprincipe van de criminele organisatie. "Alles in de organisatie was daarop gericht. Iedereen wist zo weinig mogelijk van elkaar, om het risico te beperken bij een aanhouding of een doorzoeking. Als Ridouan Taghi ergens bang voor was, dat was het dat ’hitters’, de schutters, zouden gaan praten, want Taghi stond direct met hen in contact. De naam van Taghi werd niet uitgesproken, zelfs al zat je in de auto of was je met zijn tweeën," zei de officier van justitie op basis van de verklaringen van de kroongetuige.

Lees ook: Ridouan Taghi maakte drie ontsnappingsplannen

De komende tien dagen gaat het Openbaar Ministerie dieper in op het bewijs tegen de verdachten en op 28 juni volgt dan de strafeis tegen Taghi en zijn medeverdachten.

Bladna.nl