Zoeken

Abdelali Bentohami: van jeugdspeler bij Ajax tot chirurg

11 december 2021 - 19:40 - Wereld

©

In een reeks over identiteiten spreekt NRC met de 43-jarige Abdelali Bentohami, die zich definieert als Amsterdammer maar ook als Marokkaan, hij speelde als kind bij de Ajax-jeugd, is nu traumachirurg en ondernemer, maar geeft ook veel terug aan de maatschappij. Zo vertrekt hij bijvoorbeeld meerdere keren per jaar met een medisch team naar Marokko, om daar mensen in nood kosteloos te opereren.

Abdelali Bentohami voelt zich in de eerste plaats Amsterdammer. "Dat zeg ik als iemand me vraagt wat ik ben. In Amsterdam ben ik geboren en getogen. Ik woon er nog steeds met vrouw en kinderen". Hij groeide er op in een gezin met vier jongens en drie meisjes. "Mijn vader was schoonmaker bij schoonmaakbedrijf Westerveld. Van het moment dat hij als gastarbeider naar Nederland kwam tot aan zijn pensioen. Hij was een trouwe werknemer". Zijn vader zorgde er ook voor dat zijn gezin elk jaar naar Marokko kon reizen. "Mijn vader wilde dat we er iets van leerden. Als kind van vijf, zes jaar liet hij me de rijen voor de ziekenhuizen zien. Gezondheidszorg is in Marokko slecht geregeld als je weinig geld hebt. De mensen die in de rij stonden, volwassenen en kinderen, hebben diepe indruk op me gemaakt. Daar, aan de hand van mijn vader, werd de kiem gelegd voor mijn droom: chirurg worden".

Lees ook: Artsen uit Nederland helpen zieken in Marokko tijdens vakantie

Bentohami bleek als kind goed te kunnen voetballen. "Gelijk in het eerste seizoen bij een club werd ik gescout door Ajax". Maar bij de club en op het vwo voelde hij zich ook wel eens eenzaam. "Buitenshuis was een andere, witte wereld, die mijn ouders niet kenden en waarin ik mijn weg moest vinden. Buiten waren verschillende werelden: bij Ajax meer de wereld van de marktkooplieden, op school meer de wereld van de kakkers. Na de jeugdopleiding ben ik bij Ajax vertrokken. Ik ben wel blijven voetballen. Bij de hoogste divisie amateurs. Dan verdien je nog steeds geld met het voetbal. Ik zag het als een goede manier om mijn studie te bekostigen".

Abdelali werkte als chirurg in eerste instantie in verschillende ziekenhuizen en richtte daarnaast ook de stichting ’Santé Pour Tous’ op. "Een paar keer per jaar, in coronatijd even niet, ga ik met een team Nederlandse chirurgen en operatie-assistenten naar Marokko om gratis operaties uit te voeren en Marokkaans medisch personeel op te leiden. Iedereen doet het werk voor niets, om Marokkanen te helpen die het niet kunnen betalen. Ik vind dat echt fantastisch". Inmiddels is hij in Nederland gestart met vier eigen klinieken en zit er nog een vijfde in de pijplijn in Almere.

Lees ook: Marokko investeert in buitenlandse artsen

Bentohami gaat af en toe ook spreken met kinderen met een migratieachtergrond in groep 7 en 8. Hij vertelt hen dan hoe hij chirurg is geworden. "En dat zij ook hun dromen waar kunnen maken. Ik ben de zoon van een schoonmaker. Mijn zoon is de zoon van een chirurg. Zo snel kan dat gaan. Práát met iedereen, zeg ik tegen ze. Leer van elkaar. Voel je niet bij voorbaat slachtoffer. Discriminatie bestaat. Zonder meer. Vaak genoeg meegemaakt. Maar word je echt elke week staande gehouden? Ik niet. En ik zie er wél Marokkaans uit en rij in een best snelle auto. Niet elke Hollander die je boos aankijkt, discrimineert. Wellicht heeft hij net een belastingaanslag gekregen of ruzie met zijn vrouw. Dat zeg ik ook altijd tegen jonge gasten. Betrek het niet meteen op jezelf."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team