Zoeken

Politie blundert: Haagse Tahir foutief als ‘pinpasfraudeur’ in beeld gebracht

24 november 2021 - 17:00 - Wereld

©

De 40-jarige Tahir Mohamed werd als bankpasfraudeur in beeld gebracht in verschillende Nederlandse opsporingsprogramma’s. Het bleek een fout te zijn van de politie, die zich hiervoor ook verontschuldigde. Maar dat haalt niet meer zoveel uit, Tahir’s reputatie is inmiddels al lang beschadigd.

Zelfs mensen die hem amper kennen herinneren zich nog steeds de verspreide camerabeelden van Tahir Mohamed. Daarop draagt hij een in het oog springend zwart Superman-T-shirt en een zwarte trainingsbroek met zwart-witte sneakers aan zijn voeten. Hij draagt in zijn linkerhand ook nog een Jumbo-tasje. ’Deze man doet dit vaker’, klinkt de voice-over in het opsporingsprogramma. De beelden van de ’oplichter’ worden op 31 augustus in opdracht van de politie uitgezonden en zijn ook terug te vinden op de website van de politie.

Lees ook: Belgische justitie biedt excuses aan Faycal Cheffou, foutief verdacht van aanslag Zaventem

Mohamed krijgt die avond rond 10 uur een appje van een bekende met een geblurde foto. ’Wat moet ik hiermee? Denk je dat ik dit ben?’ vraagt hij. Daarna gaan de foto’s en video’s van de bekende voetbaltrainer van het Haagse TAC’90 als een vuurtje rond op sociale media. ’Ik ben zelf de dader, maar heb het niet gedaan!’ laat hij de politie-tiplijn weten. Twee rechercheurs komen bij hem thuis om zijn identiteit te controleren. De beelden werden na een telefoontje van zijn advocaat dezelfde nacht nog van internet gehaald, maar het kwaad was reeds geschiedt. "De volgende dag had ik het idee dat iedereen op straat mij herkende van de beelden. Mijn naam is naar de klote. Ik vind het al niet kunnen als iemand één euro steelt. Als mijn vrouw te veel wisselgeld krijgt bij de Blokker stuur ik haar weer naar binnen", zegt hij in het AD.

De volgende dag ontvangt Mohamed een hele berichtenstroom op zijn telefoon. ’Waarom doe je dit?’ en ’Dit heb je toch niet nodig? Je verdient genoeg.’ Vrienden en bekenden maken gebruik van Photoshop om hem in publicaties op sociale media te plaatsen achter de tralies, in een gevangenispak en achternagezeten door een agent. Later blijkt dat de rechercheurs beelden hebben opgevraagd van de verkeerde Jumbo-supermarkt. De verdachte was al opgepakt en lijkt niet eens op Mohamed. "Het klopt dat beelden waarop deze meneer te zien is, ten onrechte zijn uitgezonden", zegt een woordvoerder van de politie. "Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben, vandaar ook onze excuses en een bloemetje."

Lees ook: Reddingswerkers helpen zwangere vrouw in ondergesneeuwde dorp

"Het vertrouwen in justitie en politie is weg", zegt Tahir. "De schade is niet te herstellen. Ik ben vrienden en tientallen klanten van mijn accountantskantoor kwijtgeraakt." Het bloemetje en de excuses van de politie vindt hij niet voldoende, hij wacht op de sepotbrief van het OM om daarna een flinke schadeclaim neer te leggen bij de politie. "Minimaal de gederfde inkomsten."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team