Zoeken

Toen de Mossad "per ongeluk" een Marokkaan vermoordde in Noorwegen

3 december 2023 - 11:00 - Wereld

©

Chico, Franse gitarist van Marokkaanse afkomst en voormalig lid van de Gipsy Kings, herinnert zich een diep ingrijpende gebeurtenis in zijn leven: de vergissing van de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst, die in 1973 zijn oudere broer doodde.

Deze tragische gebeurtenis vond plaats tijdens een onderzoek van de Mossad in Noorwegen, bedoeld om een van de vermeende organisatoren van de aanslagen tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 op te sporen. Bij die aanvallen, uitgevoerd door Palestijnen van de groepering Zwarte September, kwamen 11 Israëlische atleten om het leven. De Mossad identificeerde Ali Hassan Salameh als het vermoedelijke brein achter de aanval. Zonder hun onderzoek grondig te vervolgen, vermoordden ze per ongeluk Ahmed – Chico’s broer – voor de ogen van zijn zwangere Noorse vrouw.

Lees ook: Chico vertelt over vergismoord op zijn broer door Mossad

Chico, die het tragische nieuws vernam in Saint-Tropez waar hij optrad met de broers Reyes, vertelt in een interview met Le Parisien over het moment. "Hij werd gedood op 30-jarige leeftijd, voor haar ogen, toen ze terugkeerden van de bioscoop. Ze was zwanger," zegt hij. "We hebben er nooit over gesproken in de familie," onthult de muzikant. "De Koning van Marokko zorgde voor de repatriëring van Ahmed’s lichaam. We hebben nooit excuses ontvangen van Israël." Het verlies van zijn oudere broer, die hem zijn eerste gitaar gaf en hem introduceerde in de wereld van jazz, klassieke muziek en flamenco, heeft hem voor het leven getekend.

Lees ook: Voormalig leider Mossad vol lof over Koning Mohammed VI

De gitarist vond uiteindelijk vergeving tijdens de viering van het eerste jubileum van de Oslo-akkoorden in 1994. Samen met zijn broer Bobby, een fotograaf, verliet hij Parijs voor Oslo, waar ze optraden. Tijdens dit evenement maakte Bobby een foto van Chico die de hand schudt van Yasser Arafat, de Palestijnse president, en Yitzhak Rabin, de Israëlische premier. "Behalve mijn broer en ik, wist niemand van ons verhaal. Het was een onvergetelijk moment. Deze foto is het beeld van vergeving."

Bladna.nl