Zoeken

Familiedispuut over crematie Marokkaan in Franse rechtbank

25 november 2023 - 21:09 - Wereld

©

Het gerechtshof van Nantes in Frankrijk heeft een oordeel moeten vellen in een conflict binnen een Frans-Marokkaanse familie over de begrafenis van een overleden familielid.

B., die sinds 1981 in Frankrijk woonde, overleed op 13 november op 64-jarige leeftijd, zonder specifieke wensen voor zijn begrafenis te hebben gemaakt. Dit leidde tot een geschil tussen zijn dochters en ex-partner, die in Frankrijk wonen en zijn lichaam willen cremeren, en zijn broer en zussen in Marokko, die zijn lichaam willen repatriëren voor een begrafenis in zijn geboorteplaats.

Lees ook: Crematie bejaarde Marokkaan schokt moslims Nederland

Tijdens de rechtszitting betoogden de broer en zussen, bijgestaan door een islamitische ziekenhuisaalmoezenier, dat de overledene altijd in de Arabisch-islamitische cultuur was ondergedompeld en sterke banden met zijn geboorteland had behouden. Zij bepleitten dat hij op islamitische wijze begraven moet worden. Aan de andere kant gaven de dochters en ex-partner van de zestiger aan dat zij hem niet als een praktiserend moslim beschouwden. De kinderen stellen dat hun vader de wens had geuit om gecremeerd te worden en zijn as over zee te verspreiden.

Lees ook: Onvrede in Duitsland na crematie moslim

Het hof vond na iedereen te hebben gehoord, onvoldoende bewijs dat B. een begrafenis in Marokko wilde of zich tegen crematie verzette. Daarom wees het de dochters en ex-partner aan als de meest geschikte personen om te beslissen over de uitvaart. Als gevolg hiervan zal het lichaam van B. worden gecremeerd. De vertegenwoordiger van de broer en zussen van de overledene heeft aangegeven in hoger beroep te gaan tegen deze beslissing.

Bladna.nl