Zoeken

Chico vertelt over vergismoord op zijn broer door Mossad

31 maart 2023 - 23:00 - Wereld

©

Jalloul "Chico" Bouchikhi, een Frans-Marokkaanse gitarist en de mede-oprichter van de Gipsy Kings, vertelt over een episode in zijn leven die een diepgaande indruk op hem heeft gehad: de vergismoord op zijn oudere broer door de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst, in 1973.

Het begon allemaal met een Mossad-onderzoek in Noorwegen, om de opdrachtgevers te vinden van de aanslagen op de Olympische Spelen in München, Duitsland, in 1972. In totaal werden 11 Israëlische atleten vermoord. De aanslag staat bekend als Zwarte September. De Israëlische geheime diensten stuitten op een aanknopingspunt, Ali Hassan Salameh, van wie zij dachten dat hij het brein achter de aanslag was. Zonder het onderzoek verder te verdiepen, doodden ze in 1973 Ahmed, de broer van Chico, voor de ogen van zijn Noorse vrouw.

"Hij werd gedood op 30-jarige leeftijd, voor haar ogen, op weg naar huis van de bioscoop. Ze was zwanger", vertelt de voormalige Gipsy Kings-gitarist aan Le Parisien. Hij vernam het trieste nieuws in Saint-Tropez, waar hij speelde met de gebroeders Reyes. "We hebben er nooit over gesproken in onze familie", vertelt hij. De Koning van Marokko heeft het lichaam van Ahmed laten repatriëren. We hebben nooit een verontschuldiging ontvangen van Israël." De dood van zijn oudere broer markeerde hem voor het leven. Ahmed gaf hem "zijn eerste gitaar, liet hem kennismaken met jazz, klassieke muziek en flamenco".

Jaren later, op de eerste verjaardag van de Oslo-akkoorden in 1994, kon Chico eindelijk vergeven. Zijn voormalige band Gipsy Kings en zijn broer Bobby, een fotograaf, hadden Parijs verlaten voor Oslo, voor een optreden. Tijdens deze gelegenheid vereeuwigde Bobby met een foto het moment waarop Chico de handen schudde van Yasser Arafat, de Palestijnse president, en Yitzhak Rabin, de Israëlische premier. "Behalve mijn broer en ik, kende niemand ons verhaal. Ik had koude rillingen. Het was een onvergetelijk moment. Deze foto is het beeld van vergeving".

Bladna.nl