Zoeken

Voormalig leider Mossad vol lof over Koning Mohammed VI

5 januari 2021 - 12:00 - Marokko

©

De voormalige leider van de Israëlische geheime dienst Mossad heeft in een opiniestuk zijn waardering uitgesproken over het leiderschap van Koning Mohammed VI. Hij doet zijn uitspraken naar aanleiding van de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen Marokko en Israël.

Ram Ben Barak zegt in een opiniestuk met als titel ‘Koning Mohammed VI van Marokko opent de weg naar vrede’ dat Israël Marokko altijd als een gematigde Arabische land heeft beschouwd, maar wel met veel invloed in de Arabische wereld. De Koning wordt door wereldleiders gewaardeerd, schrijft Ben Barak. Ook benoemt hij de speciale status van de Koning in de Arabische Liga, wat politiek en strategisch voordelig is.

Ben Barak is momenteel parlementslid van de Knesset. Hij zegt dat de normalisatie tussen Marokko en [Israël>mot129] het resultaat is van jarenlang werk. Het parlementslid haalt ook de geschiedenis aan. Zo heeft toenmalig minister van Defensie Yitzhak Rabin een bezoek gebracht aan Marokko. Hierdoor werden toen verbindingskantoren geopend in Tel Aviv en Rabat. Maar door de Palestijnse Intifada werden deze weer gesloten. Echter, geeft hij aan in het stuk, zijn de banden tussen de twee landen onofficieel goed gebleven.

De vernieuwde samenwerking tussen de twee landen zal volgens Ben Barak ’onwankelbaar’ zijn, dankzij de leiderschap van de Koning. Ook is hij te spreken over de betrokkenheid van de Koning voor de joodse gemeenschap in zijn land en in de diaspora. Volgens Ben Barak zijn ongeveer één miljoen Israëliërs van Marokkaanse afkomst naarstig op zoek naar hun huizen die ze hebben achtergelaten in het koninkrijk.

Het terug halen van de Marokkaanse ambassadeur in Iran in 2018, bewijst ook dat Marokko de internationale bestrijding tegen terrorisme serieus neemt, aldus het parlementslid. Verder geeft hij aan dat Marokko voor de Palestijnse zaak pleit voor een twee statenoplossing. Ook Ben Barak ziet dit als een oplossing voor het jarenlange conflict tussen zijn land en de Palestijnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team