Zoeken

Moslims protesteren tegen Koranversheuring in Den Haag

7 februari 2023 - 08:00 - Wereld

©

In Den Haag hielden honderden moslims afgelopen zondag een stille tocht, als protest tegen moslimhaat in Nederland. Ze zijn verontwaardigd over het feit dat de politie niet ingreep toen de anti-islamorganisatie Pegida een Koran verscheurde tijdens een actie voor de Tweede Kamer.

Het protest was georganiseerd door de Federatie Islamitische Organisaties (FIO) en het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Haaglanden (SIORH), naar aanleiding van het verscheuren van de Koran door Pegida-voorman Edwin Wagensveld bij de Tweede Kamer twee weken geleden. Ze noemen zijn actie "haatzaaien" en "onacceptabel, zeker in een stad van vrede en recht", schrijft NOS.

Lees ook: Voorman Pegida verscheurt Koran bij Tweede Kamer

De organisatie wil dat Den Haag optreedt tegen acties die beledigend zijn voor de Islam en wil daarover een gesprek met de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Volgens Derwisj Maddoe, voorzitter van de Federatie Islamitische Organisaties, zijn koranverscheuringen erg kwetsend voor de moslimgemeenschap. "Het zit diep bij onze mensen. Daarom gaan we hier niet alleen aandacht voor vragen, maar willen we dit onderwerp op de politieke agenda krijgen. Want hier in de stad, in het land, blijft het muisstil na het verscheuren van een Koran en dat gaan wij niet meer pikken."

Lees ook: Verscheurde koran in Den Haag: Marokko veroordeelt!

Omroep West schrijft dat één van de demonstranten uitlegde dat hij meeliep omdat hij geschokt is door het verscheuren van een Koran in zijn stad. "Ik ben van mening dat er een fatsoensnorm is, ongeacht van welke religie je bent. Dat zijn normen en waarden en dat mogen anderen niet verknallen", zegt hij. Een 17-jarige demonstrant is het daar mee eens. "Dat deed pijn in mijn hart. Ik ga ook geen andere heilige boeken verscheuren of verbranden. Ik sta niet voor haat."

Bladna.nl