Zoeken

Amersfoortse moslims wachten op begraafplaats beu

22 februari 2023 - 19:30 - Wereld

©

Het college van Amersfoort is er niet in geslaagd om binnen de gevraagde drie maanden een lijst op te stellen met potentiële locaties voor een islamitische begraafplaats. De moslimgemeenschap in de stad is het wachten beu.

Abdelkarim Elkarti, voorzitter van het Samenwerkingsverband Amersfoortse Moskeeën (SvAM), illustreert de urgentie van een islamitische begraafplaats voor Amersfoortse moslims aan de hand van een ingezonden brief, die door één van de insprekers wordt voorgedragen tijdens een commissievergadering over de begraafplaats. "Mijn kind is begraven in het land van mijn ouders, Marokko. En dat doet pijn, ik moet zijn zusjes uitleggen waarom ze hem niet kunnen bezoeken." Dit is volgens hem een schrijnend voorbeeld waar veel leden tegenaan lopen. "Dit moet het laatste voorbeeld zijn."

Lees ook: Haarlem verdeeld over islamitische begraafplaats

Het begraven van overledenen volgens de islamitische regels is voor de moskeeën broodnodig. RTV Utrecht meldt dat ruim 400 mensen dinsdagavond deelnamen aan een tocht van het Eemplein naar het stadhuis in Amersfoort, om aandacht te vragen voor de komst van een islamitische begraafplaats. Op hun t-shirts staat de tekst: "Wij zijn óók Amersfoorters. We hebben het recht om ook begraven te worden in onze stad."

"Ik snap dat het goed geregeld moet worden, maar voor ons zit er meer haast achter", zegt Souffian. "Mijn familie is begraven in Marokko. Het is vervelend dat ik en mijn kinderen niet naar een graf kunnen." Ook de Nederlands Alex die meeloopt vindt het pijnlijk dat moslims zo ver weg begraven moeten worden. "Ik wil dat mijn vrienden ook in deze stad begraven kunnen worden. Zij hebben net zoveel binding met de stad als ik. Voor hen moet dit ook gerealiseerd worden", zegt hij.

Het college zegt de urgentie ook wel te zien, maar de mogelijke locaties moeten omwille van obstakels verder onderzocht worden. "We willen niet over een paar jaar tot de conclusie komen dat we een foute locatie hebben gekozen", zegt verantwoordelijk wethouder Rutger Dijksterhuis. Het SvAM zelf ziet enkel het Rusthof als potentiële locatie en wil een gedeelte van de begraafplaats van de gemeente Amersfoort overkopen. "Het bestemmingsplan klopt en we zijn niet afhankelijk van externe projectontwikkelaars", zegt Elkarti.

Lees ook: Moslims voelen "verdriet en schaamte" wanneer zij hun doden op katholieke begraafplaatsen begraven

Rusthof zou dan werk moeten maken van een eigen toegang, oprit en parkeerplaats, al zeggen de moskeebesturen ook wel dat ze bereid zijn om van een aantal voorwaarden af te stappen vanwege de groeiende urgentie. "Sinds de aanvraag voor de begraafplaats drie jaar geleden zijn 286 van onze leden overleden. Wij hebben ze ver weg moeten begraven, terwijl ze in hun stad hadden willen blijven."

Bladna.nl