Zoeken

Pegida-voorman door politie verhoord na koranverscheuring in Den Haag

17 april 2023 - 13:00 - Wereld

©

Het Openbaar Ministerie vraagt Edwin Wagensveld, de voorman van de anti-islamorganisatie Pegida, om zich te melden voor een verhoor. Hij wordt beschuldigd van groepsbelediging. Op 22 januari verscheurde hij een Koran tijdens een demonstratie voor de Tweede Kamer in Den Haag. Hij vergeleek daarbij de Koran met Mein Kampf van Adolf Hitler.

Wagensveld verscheurde op 22 januari een koran voor het gebouw van de Tweede Kamer. "De koran is een fascistisch boek. Net zo erg als Mein Kampf. Aanhangers volgen dezelfde ideologie als Hitler", zei terwijl hij over de afgescheurde pagina’s uit het heilige boek van de Islam heen liep, schrijft het AD.

Lees ook: Moslims protesteren tegen Koranversheuring in Den Haag

De 54-jarige Nederlander wordt door het Openbaar Ministerie beschouwd als verdachte van groepsbelediging vanwege deze uitspraken. Het opzettelijk beledigen van een groep mensen wegens hun godsdienst of levensovertuiging is strafbaar, aldus het Openbaar Ministerie. Nederlandse justitie wil hem daarover binnenkort verhoren.

Afgelopen oktober werd Wagemans ook al aangehouden in Rotterdam voor het roepen van kwetsende teksten richting moslims. Maar het Openbaar Ministerie concludeerde toen dat het verscheuren van een Koran niet strafbaar is en wordt gezien als geloofskritiek. "Wel realiseert het Openbaar Ministerie zich dat deze actie onrust heeft veroorzaakt binnen de moslimgemeenschap. Dat is echter geen maatstaf voor eventuele strafbaarheid."

Lees ook: Verscheurde koran in Den Haag: Marokko veroordeelt!

In een reactie zegt Wagensveld de beschuldiging lachwekkend te vinden. "Deze teksten roep ik al jaren en dat zal ik ook blijven doen." Hij zegt dat hij zich wel zal melden voor het verhoor. "Ik loop nooit weg en sta voor wat ik zeg. Ik ga naar het verhoor en dan zien we wel. Daarna kom ik met een heel duidelijk statement om uit te leggen wat ik hiervan vindt." Hij weigert wel zijn uitspraken te bespreken met het Openbaar Ministerie en politie. "Ik ga helemaal niks uitleggen. Ik hoop dat er een rechtszaak komt. Dan kan ik in de rechtbank nog eens een statement maken. Ik maak me hier niet zo druk om."

Bladna.nl