Zoeken

Moslims slachtoffer islamofobe discriminatie in VS

5 mei 2023 - 18:00 - Wereld

©

Amerikaanse moslims merken dat de opkomst van islamofobie een enorme impact heeft op hun dagelijks leven. Dit blijkt ook uit een recent rapport van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties (CAIR).

Islamofobie neemt toe in de Verenigde Staten. CAIR heeft een rapport uitgebracht over landelijke incidenten met klachten over burgerrechten door Amerikaanse moslims in 2022. Vooral in het onderwijs is het beeld verontrustend. In 2022 steeg het aantal incidenten met islamofobie op school met 63 procent. Onder hen was het geval van een lerares in Florida die biddende moslimleerlingen onderbrak en hen beschuldigde van "magie". Ze stapte bijna op een kind toen ze over de gebedsmatjes van de groep liep, terwijl de kinderen nog aan het bidden waren.

Lees ook: Joe Biden viert Eid ul-Fitr en belooft strenge strijd tegen islamofobie

Een ander incident dat in het rapport wordt genoemd, heeft ook betrekking op het pesten van moslimstudenten. Volgens het rapport bezorgde een leraar in Delaware een zeer ongemakkelijk gevoel aan een leerlinge, omdat ze tijdens de Ramadan voor het eerst een hijab droeg. In een verklaring aan het lokale televisiestation WPVI zei de moslimstudente dat een leraar haar vertelde dat ze te "mager" was om te vasten en dat hij haar niet meer in de klas wilde zien als ze nog zou vasten. Het slachtoffer vertelde dat de andere leerlingen in de klas om deze uitspraak lachten.

Lees ook: VS: docent ontslagen na tonen schilderij van profeet Mohammed

Het rapport maakt ook melding van islamofobe handelingen in gebedshuizen, onder meer in Iowa, waar beveiligingscamera’s van een gemeenschapscentrum vastlegden dat een vrouw met sneeuw kruisen tekende op de moskee. Een ander incident was een rechtszaak die CAIR aanspande tegen Alaska Airlines namens twee moslimmannen die in 2020 van een vlucht werden verwijderd omdat ze in het Arabisch communiceerden. De twee passagiers moesten "het vliegtuig verlaten nadat andere passagiers hun bezorgdheid uitten over hun Arabische tekstberichten." "De rechtszaak vond plaats nadat de luchtvaartmaatschappij een interne herziening van het incident had toegezegd en er vervolgens nooit een gevolg aan gaf," aldus het rapport.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team