Zoeken

VS: docent ontslagen na tonen schilderij van profeet Mohammed

12 januari 2023 - 22:00 - Wereld

©

In de Verenigde Staten heeft de Hamline Methodist University een docente kunstgeschiedenis ontslagen omdat zij de studenten een middeleeuws schilderij toonde waarop de profeet Mohammed staat afgebeeld.

Het incident dateert van oktober 2022. Als onderdeel van een online cursus kunstgeschiedenis toonde Erika Lopez Prater, docente aan de Hamline Methodist University, haar studenten een 14e-eeuws schilderij van de engel Gabriël die de profeet Mohammed opdraagt "Gods woorden te reciteren", aldus de New York Times. Een van haar studenten, de voorzitter van de Vereniging van Moslimstudenten, was geschokt en diende een klacht in bij de schoolleiding. Ze kreeg steun van andere studenten.

Lees ook: Controverse over straat vernoemd naar vrouw profeet Mohammed in Frankrijk

De universiteit veroordeelde de beslissing van de docente in een e-mail aan studenten in november. De beslissing om dit schilderij te onderzoeken was "ontegenzeggelijk ondoordacht, respectloos en islamofoob", aldus de decaan van Hamline University. "Respect voor moslimstudenten had moeten primeren op academische vrijheid," schreef Fayneese S. Miller, de voorzitter van de school, aan de voorzitter van de universiteit. Erika Lopez Prater werd gestraft. Haar tweede semester werd geannuleerd en haar contract werd niet verlengd.

Lees ook: België: sanctie leraar die naakte cartoon van profeet toonde vernietigd

Deze maatregelen lokten reacties uit bij de voorstanders van de vrije meningsuiting. Zij zijn onder andere een petitie gestart om de zaak van de docent te verdedigen. Zij riepen de raad van bestuur van de universiteit op de zaak te onderzoeken. Ook een reactie van deskundigen bleef niet uit. "De foto in kwestie, is absoluut verkeerd. Het toont een gebrek aan kennis van de religie," vertelde Ali Asani, een professor in islamitische religie en cultuur aan de Harvard University, aan de Washington Post.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team