Zoeken

Moskee in Utrecht beklad met hakenkruizen

15 december 2020 - 20:20 - Wereld

©

In de nacht van zaterdag op zondag werden in Utrecht de Ulu-moskee, een synagoge en een voormalige synagoge beklad. De politie heeft een 44-jarige man daarvoor aangehouden na een oproep van een ooggetuige.

Yucel Aydemir van de Ulu Moskee zegt "met groot verdriet en afschuw" kennis te hebben genomen van de bekladding van de drie gebedshuizen met hakenkruizen en racistische teksten. Hij stelt dat het moskeebestuur zich ernstige zorgen maakt over de veiligheid van bezoekers van zowel moskeeën als synagogen in Nederland. De Islamitische Stichting Nederland (ISN) heeft de bekladding ook veroordeeld.

De man die werd opgepakt voor het met hakenkruizen bekladden van de Ulu-moskee, een joods gebedshuis en een voormalige synagoge, ging volgens RTV Utrecht al eerder in de fout. Kort na de tramaanslag in Utrecht verstoorde hij het vrijdaggebed in de Turkse moskee in de wijk Lombok. De rechter ontsloeg hem vorig jaar van rechtsvervolging voor dat incident omdat de man toen in een psychose verkeerde.

Bracha Heintz, de vrouw van de rabbijn van de Utrechtse synagoge, zegt dat dit soort gedrag voor hen dagelijkse kost is. Ze wil dat het probleem bij de wortel wordt aangepakt. "Zolang we het niet bij het onderwijs en de media aanpakken die allebei een verkeerde weergave van de feiten geven, dan zal het probleem zich voortzetten."

Ook voorzitter Yucel Aydemir van de Ulu Moskee zegt dat dit soort teksten haat aanjagen en angst zaaien in de gemeenschap. "Maar dit soort laffe daden zullen ons niet weerhouden om onze activiteiten om de saamhorigheid onder de gemeenschap , moslims en niet moslims, voort te zetten."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team