Zoeken

Mohammed VI: zijn successen en zijn uitdagingen

11 september 2023 - 22:00 - Marokko

©

In augustus vierde Koning Mohammed VI zijn 60ste verjaardag en zijn 24ste regeerjaar. Enkele maanden eerder, op 8 mei, vierde zijn zoon, kroonprins Moulay Hassan, zijn 20ste verjaardag. Met nog maar een jaar te gaan tot hij de vereiste leeftijd van 21 jaar bereikt om Koning te worden, nemen de zorgen over de kwetsbare gezondheid van zijn vader af.

Volgens een column van Pierre Vermeren in Sud Ouest, lijkt Mohammed VI gezegend te zijn. De historicus stelt dat de Marokkaanse Koning erin is geslaagd de belangen van de troon en het koninkrijk te beschermen, ondanks meerdere wereldwijde economische crises, waaronder de meest recente veroorzaakt door de Covid-19 pandemie en het Russisch-Oekraïense conflict, terroristische dreigingen, het conflict in de Sahara en de Hirak in de Rif.

Lees ook: "Mohammed VI, de eenzame Koning van Marokko" (reportage)

In december 2020 boekte Marokko een belangrijk diplomatiek succes door erkenning te krijgen van de Verenigde Staten onder Donald Trump, voor de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, in ruil voor een normalisering van de betrekkingen met Israël in het kader van de Abraham-akkoorden. De regering van Biden heeft deze beslissing niet teruggedraaid. In dezelfde lijn heeft Marokko druk uitgeoefend op Spanje, de voormalige koloniale macht van de Sahara, die uiteindelijk de Marokkaanse soevereiniteit over het gebied erkende, schrijft de columnist.

Op economisch vlak is Marokko ontsnapt aan een diepe recessie en heeft het zijn achterstand ten opzichte van zijn buren, met name Algerije en Tunesië, weten in te lopen dankzij de ontwikkeling van de toerisme- en industriesectoren. Het bereikte ontwikkelingsniveau blijft echter nog steeds achter bij de verwachtingen van het Marokkaanse volk, waarvan de toekomst onzeker blijft door beperkingen op de vrijheid van meningsuiting en toezicht op sociale netwerken.

Lees ook: De macht en mystiek van Koning Mohammed VI (analyse)

Op internationaal vlak blijft Marokko uitstekende relaties onderhouden met de wereld, ondanks aanhoudende spanningen met Parijs, vanwege de onduidelijke positie van Frankrijk over de Sahara en wat het koninkrijk de "Algerijnse neiging" van het Élysée noemt. In de afgelopen jaren heeft Marokko zijn allianties met landen in Afrika, de Golfstaten en Rusland verder versterkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team