Zoeken

De macht en mystiek van Koning Mohammed VI (analyse)

5 augustus 2023 - 10:00 - Marokko

©

François Soudan, hoofdredacteur van het tijdschrift Jeune Afrique, heeft in een analyse het bewind van Koning Mohammed VI ontleed, waarbij hij de vastberadenheid, duidelijke visie en het gezonde verstand van de Marokkaanse monarch benadrukt. Volgens hem wist de Koning zich aan te passen aan de eisen van deze tijd.

"De tijd van Marokko is nooit die van de rest van de wereld geweest, nog meer onder Mohammed VI [...] regeren is blijven bestaan door je aan de omstandigheden aan te passen, het belangrijkste is niet te verzwakken op het moment dat men moet handelen," analyseert François Soudan in een redactioneel artikel getiteld "Mohammed VI: 60 jaar en evenveel geheimen". De journalist bespreekt de "vastberadenheid" van Koning Mohammed VI "tegenover de verklaarde vijandigheid van Algerije, de stille aarzelingen van Frankrijk en de terugkerende kritiek van de Europese media en NGO’s," en benadrukt de toewijding van de monarch "op de weg van Morocco First", een mentaliteit die volgens hem "bijdraagt aan het mysterie van de macht" van de Marokkaanse soeverein.

Lees ook: "Mohammed VI, de eenzame Koning van Marokko" (reportage)

De columnist oordeelt dat Mohammed VI "een onmiskenbaar voordeel" heeft ten opzichte van andere staatshoofden, in die zin dat "hij niemand iets verschuldigd is, wat hem ervan weerhoudt zich schatplichtig te voelen aan wie dan ook." "Hoewel hij 24 jaar geleden de troon van zijn vader erfde, moest hij die, net als elke Koning voor hem, veroveren in het hart van het Marokkaanse volk, want daar ligt de basis en de stevigste garantie van zijn macht," vervolgt Soudan, benadrukkend dat het succes van de grote hervormingen die door Mohammed VI zijn doorgevoerd wordt gerechtvaardigd door de sterke eenheid en de gedachtegemeenschap tussen de soeverein en het Marokkaanse volk.

In Marokko is "macht ook een zaak van pedagogie, en het is door Koning te zijn dat Mohammed VI in wezen het eenvoudigst en dichtst bij zijn volk is," benadrukt de hoofdredacteur, erop wijzend dat de islam en zijn status van Leider der gelovigen "in het hart van zijn legitimiteit staan", maar ook "een geweldig middel zijn voor sociale stabiliteit, een hulpmiddel voor volksopvoeding, een bindmiddel voor de troon en een essentieel onderdeel van de Marokkaanse identiteit."

Lees ook: Foto Koning Mohammed VI bij meest markante beelden ter wereld

De columnist bekritiseert verder recente onderzoeken uitgevoerd door "Londense journalisten van The Economist en The Times" over de vermeende "verdwijning" van de Koning en de veronderstelde invloed van een familie van MMA-vechters op de monarch. Soudan stelt dat dit een hoop valse geruchten zijn. "De auteurs van deze onderzoeken geven het zelf toe: bij gebrek aan toegang tot het Paleis hebben ze gewerkt op basis van geruchten en anonieme tweedehands bronnen," schrijft hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team