Zoeken

"Mohammed VI, de eenzame Koning van Marokko" (reportage)

26 februari 2023 - 18:00 - Marokko

©

Is Koning Mohammed VI een hervormer? Dit is de vraag waarop een documentaire van DW probeert te antwoorden, door meer dan 20 jaar heerschappij van de vorst over Marokko te onderzoeken.

"Mohammed VI, de eenzame Koning van Marokko" is een documentaire die een portret schetst van de Marokkaanse monarch, zoon van Hassan II, die vanaf zijn geboorte werd voorbereid om Marokko te regeren na de dood van zijn vader. Mohammed VI, die zijn vader in 1999 opvolgde, wordt door veel Marokkanen gezien als de hoop van het land. In de eerste jaren van zijn heerschappij slaagde hij erin om wijzigingen door te voeren in de familiewet, waardoor vrouwen meer rechten kregen, en lanceerde hij tal van projecten voor de bouw van moderne infrastructuur.

Lees ook: "Mohammed VI, de grenzen van de macht" (reportage)

De Marokkaanse monarch heeft ook de grondwet van het koninkrijk herzien tijdens de Arabische Lente in 2011. Maar al deze hervormingen waren nooit echt democratisch, benadrukt de documentaire, die het contrast tussen het toeristisch potentieel van het koninkrijk en de toenemende verarming van de bevolking en de stijgende werkloosheid belicht.

Lees ook: Projecten op initiatief van Koning Mohammed VI lopen vertraging op

De documentaire probeert ook antwoorden te geven op belangrijke vragen over het bewind van Koning Mohammed VI, zoals hoe hij de toekomst van het koninkrijk ziet, de vooruitgang die onder zijn bewind is geboekt, zijn dynamiek als hervormer en zijn vermogen om te heersen met bijna alle macht in zijn handen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team