Zoeken

Mohamed veroordeeld om weigering elektronische betalingen voor parkeren in Brussel

10 februari 2023 - 07:00 - Wereld

©

Mohamed Azouzi uit Brussel voert al jarenlang actie tegen automaten waar je enkel elektronisch kan betalen. Volgens hem moet de consument kunnen kiezen en daarom weigert hij al vier jaar te betalen voor zijn parking. De strijd leidde hem naar de rechtbank, waar de rechter hem ongelijk gaf. Hij is van plan in beroep te gaan bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

Al vier jaar lang weigert Mohamed Azouzi te betalen voor parkeren met een smartphone of creditcard. De weigering heeft geleid tot een boete van 25 euro per keer. De agenten van parking.brussels, het parkeeragentschap van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, hebben 26,5 euro toegevoegd aan herinnerings- en aanmaningskosten. Maar de boetes en aanmaningen ontmoedigen de automobilist niet. Hij staat er nog steeds op om contant te betalen en moest uiteindelijk voor de vrederechter komen voor twee boetes die hij weigerde te betalen, meldt La Dernière Heure.

Lees ook: Utrechtse Noureddine bereikt bijzonder akkoord over boete met politieagent

"Geachte heer Azouzi. Volgens de geldende voorschriften is contant geld een wettig betaalmiddel dat niet kan worden geweigerd. De consument moet contant kunnen betalen in de buurt waar hij parkeert", antwoordde de FOD Economie aan Mohamed vóór het proces. Tijdens het proces verdedigde hij zich onder meer door te verwijzen naar een aanbeveling van de Europese Commissie die lidstaten, waaronder België, aanmoedigt om het gebruik van contant geld niet te belemmeren.

"Ook het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft in een arrest van 26 januari 2021 geoordeeld dat het geen absolute verplichting is, aangezien de lidstaten dit kunnen regelen en beperken om redenen van algemeen belang, zoals het waarborgen van een efficiënte organisatie van het betalingsverkeer in de samenleving", antwoordt de vrederechter in de twee arresten. Ze voegde eraan toe dat "er momenteel in feite geen duidelijke en precieze bepaling bestaat, noch op Europees, noch op Belgisch federaal niveau, die de weigering om contant geld als betaalmiddel te aanvaarden zou sanctioneren".

Lees ook: Flinke boete voor overladen busje op weg naar Marokko

Maar volgens de vrederechter heeft Mohamed, door zijn auto te parkeren op het Plaskyplein in Schaarbeek en in de Héninstraat in Elsene, "vrijwillig en impliciet ingestemd met de specifieke voorwaarden van de dienstverlenende autoriteiten. De rechtbank legde hem een boete op van 545,39 euro voor de kosten van het proces aangevuld met de kosten van de advocaat. Azouzi is ontevreden over het vonnis en heeft laten weten dat hij in beroep wil gaan bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team