Zoeken

Diamantroof Brussel: twijfels over schuld Marokkaan Houssein B.

21 januari 2023 - 07:00 - Wereld

©

Deze week is in België de rechtszaak van start gegaan betreffende de spectaculaire overval op een diamanttransport in februari 2013 op Brussels Airport. Vier van de achttien verdachten in het dossier staan terecht. De advocaat van de Marokkaanse Houssein B., één van de hoofdverdachten van de overval, pleitte voor het Brusselse Hof van Beroep voor zijn vrijspraak.

Op 18 februari 2013 pleegden zeker acht gewapende en gemaskerde mannen een overval op een diamanttransport. Ze gingen er vandoor met een buit ter waarde van ruim 30 miljoen euro. In eerste aanleg stonden achttien verdachten terecht, maar omdat het parket onvoldoende elementen kon aanvoeren, gaat de beroepsprocedure nu nog voort met vier beklaagden: Houssein B., Abdellah F., Nordine E.H. en Tarek B.

Lees ook: Marokkaan gearresteerd voor diamantroof van de eeuw in België

De advocaat van Houssein B. heeft de gegevens van het telefonisch onderzoek en de GPS-tag in de auto van haar cliënt bekeken en kwam tot de vaststelling dat er geen aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van Houssein B. op de avond van de overval op het vliegveld, gewapend met een machinegeweer. Ze wees ook op de tegenstrijdigheden in een aantal bewijsstukken van de politie, zoals bijvoorbeeld de afstand tussen de plaats waar de voertuigen die voor de overval gebruikt werden in brand werden gestoken en de plaats waar Houssein B. zich op het ogenblik van de feiten bevond.

Lees ook: Marokko arresteert vier verdachten diamantroof Zaventem

Het openbaar ministerie houdt vol dat Houssein B. één van de hoofddaders is van de overval, maar het parket kon geen gekwantificeerde gevangenisstraf eisen, vanwege de duidelijke overschrijding van de redelijke termijn voor berechting. In eerste aanleg eiste het openbaar ministerie een gevangenisstraf van acht jaar, maar de rechtbank volgde de verdediging en sprak Houssein B. en al zijn medeverdachten vrij. Het valt nog te bezien of ook het hof van beroep de verdediging zal volgen en Houssein B. eveneens zal vrijspreken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team