Zoeken

Marokkaanse studente wint zaak tegen Belgische staat

27 april 2023 - 17:00 - Wereld

©

Hoewel de Marokkaanse studente Ouiam Ziti over een geldige visa beschikte, werd ze bij haar aankomst in België gearresteerd en opgesloten. Tijdens haar uitzetting door de Belgische politie naar Roemenië werd ze ook nog eens "vernederd en behandeld als een crimineel". Ze heeft haar zaak tegen de Belgische staat gewonnen.

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft dinsdag de Belgische staat veroordeeld voor de illegale detentie (11 dagen) en uitwijzing van de Marokkaanse studente Ouiam Ziti eind 2021. In haar beslissing merkte de rechter op dat de genoemde argumenten om haar detentie te rechtvaardigen "geen juridisch toelaatbare gronden zijn die detentie rechtvaardigen", meldt RTBF. Met betrekking tot de andere gronden merkte ze op dat deze te "algemeen en stereotiep zijn, waardoor de administratieve autoriteit geen concreet en geïndividualiseerd onderzoek" van de situatie van de jonge vrouw kon uitvoeren. "Noch de onrechtmatige intrekking van het Schengenvisum, noch het argument van gebrek aan bestaansmiddelen, zijn rechtmatige gronden die de aanhouding van mevrouw Ziti kunnen rechtvaardigen", aldus het arrest.

Lees ook: Marokkaanse studente vervolgt Belgische staat

Volgens het hof was de behandeling van de studente tijdens haar detentie zo slecht dat haar morele schade werd verergerd. "Uit het medisch dossier van mevrouw Ziti blijkt ook dat haar medicatie tijdens haar detentie zonder medische reden is gewijzigd en dat deze wijziging symptomen van allergie, huiduitslag en tachycardie veroorzaakte, waardoor er een risico op longembolie ontstond. "In tegenstelling tot wat de Belgische Staat beweert, is de gezondheidstoestand, zowel fysiek als psychisch, van een persoon die van zijn vrijheid wordt beroofd, een reden voor schadevergoeding voor de gevolgen van een onrechtmatige detentie, zoals in casu", voegde de rechter eraan toe. De Belgische Staat zal de student dus ook moeten vergoeden voor deze morele schade. De raadsman van Ziti schat de schade op 2000 euro voor elke dag van onrechtmatige detentie.

De feiten dateren van december 2021. Ouiam Ziti, een vierdejaarsstudente tandheelkunde in het Roemeense Lasi, kwam op 13 december aan op de luchthaven van Charleroi-Gosselies in België om er enkele dagen door te brengen. Ze had geen idee van de beproeving die haar te wachten stond. De politie arresteerde haar. "Ik werd dezelfde dag rond 20.30 uur overgebracht naar het Caricole-detentiecentrum. Ik werd er van maandag 13 december tot vrijdag 24 december opgesloten", alvorens naar Roemenië te worden gedeporteerd", vertelde de jonge vrouw.

Lees ook: Marokkaanse klaagt België aan voor willekeur bij grenscontroles

De politie beschuldigde Ouiam ervan "geen contant geld bij zich te hebben om aan te kunnen tonen dat ze in staat is om in haar levensonderhoud te voorzien", meldt Le Soir. De studente weerlegde deze bewering en zei dat ze drie bankkaarten bij zich had, waaronder een Mastercard en ze bood zelfs aan om een agent te vergezellen naar een geldautomaat om te bewijzen dat ze zichzelf kon onderhouden. "Zelfs als je miljardair bent zal het niet voldoende zijn," antwoordde een politieagent naar verluidt. De beweringen van de jonge vrouw werden bevestigd door de uitzending van twee fragmenten van een gesprek tussen de agent, haar oom en zijzelf.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team