18 oktober 2023 - 18:00 - Marokkanen in het buitenland
Achttien jaar geleden kwam Mohamed El-Hamdy op een bootje vanuit Marokko aan in Spanje. Nu, op 34-jarige leeftijd, heeft hij de prestigieuze titel van ’beste grillmeester van Spanje’ op zijn naam staan. Een inspirerend verhaal over doorzettingsvermogen en passie.
In 2005, op 16-jarige leeftijd, bereikte Mohamed de haven van Motril, nabij Granada, aan boord van een kleine boot, vanuit Kelaat Sraghna, een dorpje nabij Marrakech. Zijn eerste baan vond hij in een drukkerij, maar zijn hart lag bij het koken, en hij droomde van een carrière in de restaurantwereld. "Toen ik 18 werd, begon ik met mijn eerste stages. Ik hield er altijd al van om te grillen, vooral lamsvlees of kalfsvlees," vertelt hij aan La Verdad.
Lees ook: Marokkaanse smaken in hartje Singapore met Hassan (foto’s)
Mohamed wist een naam voor zichzelf te maken. Hij werkt nu al zeven jaar bij restaurant La Tropical in Los Alcázares. Onlangs won hij de prijs voor de beste grillade van Spanje tijdens de San Sebastián Gastronomika, waar hij het opnam tegen topgrillers uit heel Spanje. Een prestatie waar hij trots op is, en hij is niet de enige. "Mijn moeder was buiten zinnen toen ze het hoorde. Mijn hele familie is ontzettend trots," zegt een blije Mohamed, die inmiddels getrouwd is en twee kinderen heeft.
Juan Carlos Méndez, eigenaar van restaurant La Tropical dat zijn deuren opende in 1936, prijst ook Mohamed’s vakmanschap, die naast zijn bekwaamheid met de grill ook traditionele Marokkaanse gerechten zoals couscous en tajine bereidt. "Ik hoop dat we op een dag een Michelinster zullen behalen," zegt hij hoopvol.
Lees ook: Youssef Badr: van marktverkoper tot rechter
De beste griller van Spanje is een toonbeeld van toewijding en aandacht voor detail. Zijn geheim? De zorg die hij besteedt aan het grillen van het vlees. "De steak moet op kamertemperatuur zijn wanneer het de grill raakt. Zo niet, dan is het hele gerecht mislukt," legt hij uit. Als toegewijde moslim grilt Mohamed alleen rund, kip of lam, nooit varkensvlees. Zijn specialiteit is de Frisona biefstuk, het gerecht dat hem de overwinning opleverde in San Sebastián.
Zware straf voor Eliesse Ben Seghir
Franse coach MC Alger bekeert zich tot de islam (video)
Kauwgom verboden op scholen in Marokko
Chaos in Tanger: één enkele veerboot en uren wachten
Voedselvergiftiging in Marrakech: twee doden en 24 zieken
Spaans team haalt te vroeg in Marokko geboren baby op met vliegtuig
Meer boten naar Marokko deze zomer
Marokkaanse diaspora profiteert massaal van nieuwe woonhulp in Marokko
Marhaba 2024 belooft extra druk te worden
Arm maar briljant: het inspirerend verhaal van Mohamed Dari
Marokkaanse verdacht van moord op echtgenoot in Frankrijk
Frankrijk verbiedt gepensioneerde Marokkanen om langer dan drie maanden in Marokko te blijven
Belastingovereenkomst Marokko-OESO: regering stelt Marokkaanse diaspora gerust
Marokkaanse Nederlanders steeds hogerop: "Trots op onze kinderen!"