Zoeken

Nieuwe spanningen na aankomst nummer 2 Polisario in Spanje?

13 november 2023 - 23:00 - Marokko

©

Mohamed El Ouali Akeik, de hoogste militaire leider van het Polisario Front, is momenteel in het Baskenland in Spanje voor medische behandeling. Zijn verblijf lijkt, in tegenstelling tot de ziekenhuisopname van Brahim Ghali, de leider van de Sahrawi onafhankelijkheidsbeweging in 2021, geen irritatie bij Marokko op te wekken.

De 73-jarige Mohamed El Ouali Akeik is in het Baskenland om een cataractoperatie te ondergaan. Het nieuws over zijn verblijf in Spanje werd zaterdag onthuld en zondag bevestigd door de Polisario-delegatie in Spanje, meldt El Confidencial. Noch Moncloa noch het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op deze informatie.

Lees ook: Iran en Polisario: zorgwekkende samenwerking in Sahara

Dit bezoek van de hooggeplaatste militaire leider van de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) zal naar verwachting geen spanningen veroorzaken tussen Marokko en Spanje, zoals dat het geval was met Brahim Ghali in april 2021. De Polisario-leider werd toen onder een valse identiteit opgenomen in het San Pedro de Logroño-ziekenhuis vanwege Covid-19 complicaties. De Spaanse regering had nagelaten deze informatie met de Marokkaanse autoriteiten te delen, wat leidde tot een ongekende crisis tussen de twee landen. Deze crisis eindigde in maart 2022 nadat Madrid officieel zijn steun uitsprak voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara.

Deze keer heeft de Spaanse regering Rabat vermoedelijk geïnformeerd over de aankomst van Mohamed El Ouali Akeik, die, net als Ghali, in Laayoune is geboren en de Spaanse nationaliteit heeft. De hoge officier wordt beschouwd als de "nummer twee" van het Polisario. Voordat hij zijn huidige functie drie jaar geleden opnam, was hij premier en minister van de "bezette gebieden" van de SADR.

Lees ook: Sahara: VN beschuldigt, Polisario weerspreekt en bekritiseert Marokko

Voor de crisis veroorzaakt door de komst van Ghali, kwamen verschillende Polisario-verantwoordelijken naar Spanje voor medische behandeling. Zo overleed Ahmed Boukhari, vertegenwoordiger van het Polisario bij de Verenigde Naties, in 2018 in het ziekenhuis van Cruces in Biskaje. Twee jaar later stierf Mohamed Khaddad, verantwoordelijk voor de internationale betrekkingen van de Sahrawi-beweging, in een ziekenhuis in Madrid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team