Zoeken

Mocro Maffia achter moordaanslag op hoge Spaanse ambtenaar?

6 februari 2024 - 16:00 - Wereld

©

De Mocro Maffia, criminele organisatie gespecialiseerd in drugshandel en georganiseerde misdaad in Nederland en België, wordt verdacht van betrokkenheid bij een moordaanslag op de 78-jarige Spaanse politicus Alejo Vidal Quadras.

Volgens bronnen dicht bij het onderzoek zou de in Nederland actieve Marokkaanse maffia de 27-jarige Fransman van Tunesische afkomst, Mehrez Ayari, die in Parijs woont, hebben gerekruteerd om Quadras te liquideren. Quadras is een voormalig leider van de Spaanse Volkspartij (PP) en medeoprichter van de extreemrechtse partij Vox. Op 9 november zagen getuigen een man van 1,75 meter een vuurwapen richten op het hoofd van Alejo Vidal-Quadras, meldt El Pais.

Lees ook: Hoe Spanje een einde maakte aan de activiteiten van de Mocro Maffia aan de Costa del Sol

Ayari heeft een uitgebreid strafblad en is al veroordeeld voor verschillende misdrijven in landen als Griekenland, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. "Hij is een geboren moordenaar", zeggen dezelfde bronnen, die eraan toevoegen dat Ayari een van ’s werelds meest gezochte voortvluchtigen is. Interpol heeft op vraag van Frankrijk en Spanje een red notice arrestatiebevel tegen hem uitgegeven.

Mocht blijken dat de opdracht om Vidal-Quadras te vermoorden afkomstig was van de Nederlandse Mocro Maffia onder leiding van Ridouan Taghi, dan zou dit de eerste moordaanslag zijn op een Spaanse burger buiten de context van afrekeningen tussen rivaliserende bendes.

Lees ook: Marbella: politie maakt einde aan bewind Mocro Maffia-baas (video)

Vooralsnog overwegen de onderzoekers ook een Iraanse connectie in de moordpoging op Quadras. Volgens Nederlandse media zou Ridouan Taghi banden hebben met het Iraanse regime, voor wie hij executies in Europa zou hebben uitgevoerd. De Mocro Maffia probeert zich al enkele jaren te vestigen aan de Spaanse Costa del Sol om drugs vanuit Colombia te smokkelen.

Bladna.nl