Zoeken

Mocro Maffia zaait terreur in straten Brussel

18 september 2023 - 11:00 - Wereld

©

Afrekeningen tussen drugshandelaren worden steeds frequenter in Brussel, een "zeer betwist" gebied tussen verschillende bendes, waaronder de Mocro Maffia, de Marokkaanse maffia. De meest recente afrekening betreft een 31-jarige man die in de nacht van woensdag op donderdag in Anderlecht werd doodgeschoten met 17 kogels.

De drugmaffia’s domineren de straten van Brussel, waar de handel buitengewoon lucratief lijkt, wat leidt tot rivaliteit tussen bendes die op zoek zijn naar een monopolie in dit gebied. "Het Brusselse grondgebied wordt hevig betwist tussen de verschillende maffiaclans. Een vierkante meter is hier veel waard. Dit is waar de drugs worden verspreid onder de consumenten en in de rest van Europa. Er is veel geld te verdienen," vertelt Ine Van Wymersch, de nieuwe nationale drugscommissaris, aan RTL Info.

Lees ook: Mocro Maffia blijft terreur zaaien in Nederland

"Op het Brusselse grondgebied zien we de aanwezigheid van Albanese maffia’s, met banden met Italië en ook Frankrijk, maar ook bendes van de Marokkaanse maffia die zich voornamelijk bezighouden met cannabis," voegt de commissaris toe. In totaal zijn er sinds het begin van het jaar negen druggerelateerde moorden geregistreerd in Brussel. Dit cijfer houdt geen rekening met gewelddadige confrontaties tussen rivaliserende bendes zonder dodelijke slachtoffers. De autoriteiten in de Belgische hoofdstad zijn goed op de hoogte van de situatie.

Lees ook: Mocro-maffia baart Europol zorgen

Het nationale drugscommissariaat werd slechts vijf maanden geleden opgericht en voert een felle strijd tegen de drugshandel. Het ambieert onder meer de oprichting van een ’drugfonds’. "We gaan geld terughalen van criminelen en dit enerzijds investeren in repressieve aanpakken en anderzijds in volksgezondheidsprojecten," detailleert Ine Van Wymersch. De waarde van de in beslag genomen cocaïne, hasj en cannabis, de meest voorkomende drugs in België, kan oplopen tot tienduizenden euro’s.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team