Zoeken

Moordpoging op hoge ambtenaar: betrokkenheid Mocro Maffia steeds duidelijker

20 juni 2024 - 20:30 - Wereld

©

De Spaanse politie probeert de connecties te leggen tussen Mehrez Ayari, een Frans-Tunesische man die begin juni in Nederland werd gearresteerd, en de Mocro Maffia. Ayari wordt verdacht van een poging tot moord op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras. De criminele organisatie van Marokkaanse oorsprong is berucht om haar gewelddadige activiteiten in Europa.

Op 6 juni werd Mehrez Ayari in Nederland gearresteerd. De Spaanse Nationale Rechtbank bevestigde op 19 juni dat er internationaal naar hem gezocht werd. Ayari, 37 jaar oud, zou een mislukte aanslag hebben gepleegd op Alejo Vidal-Quadras, voormalig voorzitter van de Volkspartij (PP), medeoprichter van de extreemrechtse partij Vox en voormalig vicevoorzitter van het Europees Parlement. Op 9 november schoot de Fransman van Tunesische afkomst op klaarlichte dag in Madrid op Alejo Vidal-Quadras, waarna hij op zijn motor vluchtte.

Lees ook: Poging tot moord op Spaanse politicus: Marokko verdacht

Na zijn daad zou Mehrez Ayari Spanje hebben verlaten via Portugal. Zijn arrestatie in Nederland volgde op een andere moordpoging waarbij hij betrokken zou zijn geweest. Op 30 april was in Nederland al een vrouw gearresteerd op vraag van Spanje wegens haar vermeende betrokkenheid bij dezelfde aanval. In januari werd ook een Venezolaanse burger gearresteerd aan de Colombiaanse grens, die eveneens gezocht werd door Spanje wegens terrorisme.

In totaal zijn zes verdachten gearresteerd in verband met moordpoging op Vidal-Quadras. De speurders zijn nog op zoek naar een Marokkaan die een sleutelrol zou hebben gespeeld bij het plegen van de aanslag. Tijdens een persconferentie op 23 februari in Madrid wees Alejo Vidal-Quadras Iran aan als de opdrachtgever achter de aanslagpoging. "Ik twijfel er niet aan dat het het Iraanse regime was", stelde hij, waarbij hij aandrong op onderzoek naar deze connectie, hoewel het "niet eenvoudig is om de relatie tussen de ingehuurde moordenaars en het Iraanse regime te leggen".

Lees ook: Mocro Maffia achter moordaanslag op hoge Spaanse ambtenaar?

Volgens bronnen van Europa Press is deze theorie nu een prioriteit in het onderzoek, waarbij wordt aangenomen dat de Iraanse autoriteiten de Mocro Maffia zouden hebben ingeschakeld, die op hun beurt Ayari rekruteerden om de moord te plegen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team