Zoeken

Miljardair Roman Abramovich speelde sleutelrol in vrijlating Brahim Saadoun

25 september 2022 - 20:00 - Wereld

©

De Russische miljardair en voormalige eigenaar van Chelsea, Roman Abramovich, zou een sleutelrol hebben gespeeld in een Saoedische gevangenenruil met Oekraïne. Daarbij zijn buitenlandse strijders, waaronder een Marokkaan, betrokken.

Tien gevangenen werden woensdagavond vrijgelaten nadat Saoedi-Arabië liet weten dat het een uitwisseling tussen Rusland en Oekraïne tot stand had gebracht. Het betreft vijf Britten, maar ook Amerikaanse, Zweedse, Kroatische en ook een Marokkaanse man, die in het separatistische Donetsk werden vastgehouden.

Lees ook: Superjachten Roman Abramovich zoeken toevlucht in Marokko

De overdracht aan Saoedi-Arabië is inmiddels voltooid. Woensdag kondigde Kiev aan dat het 215 Oekraïense en buitenlandse strijders had teruggehaald in een uitwisseling met Moskou, dat op zijn beurt 55 Russische gevangenen terughaalde, waaronder voormalig parlementslid Viktor Medvedchuk, een naaste medewerker van Vladimir Poetin, die in Oekraïne wordt beschuldigd van hoogverraad.

De Marokkaan Brahim Saadoun werd samen met twee Britten schuldig bevonden aan "huurlingenactiviteiten en het plegen van acties gericht op het grijpen van de macht en het omverwerpen van de constitutionele orde van de Volksrepubliek Donetsk", een vonnis dat door Oekraïne en Groot-Brittannië werd veroordeeld.

Lees ook: Door Rusland ter dood veroordeelde Marokkaan vrijgelaten

De Russische miljardair Roman Abramovich zou een rol hebben gespeeld bij de gevangenenruil. De Britse gevangene Harding zegt dat hij een gesprek had met de assistent van de voormalige Chelsea eigenaar, die beweerde dat de Rus een "sleutelrol" speelde in hun vrijlating, meldt The Sun. "Pinner sprak lange tijd met hem (Abramovich) over voetbal en ik sprak met zijn assistent," voegde hij eraan toe. Hij drukte daarbij zijn dankbaarheid uit tegenover de Russische oligarch. "Hij heeft veel voor ons gedaan en we kunnen hem niet genoeg bedanken".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team