23 juli 2021 - 10:40 - Wereld
Door de maatregelen die Spanje in 2015 heeft ingevoerd om de verspreiding van de veeziekte mond-en-klauwzeer te beperken en de sluiting van de grenzen tussen Marokko en Spanje vanwege de coronaviruspandemie, is het de afgelopen zes jaar niet mogelijk geweest voor de moslims in Melilla om schapen vanuit Marokko te importeren.
In de Spaanse exclave Melilla heeft het verbod op de import van schapen vanuit Marokko geleid tot een politieke rel tussen de leider van de lokale afdeling van de Partido Popular (PP) en voormalige president van de stad, Juan José Imbroda, en de partij Coalitie voor Melilla (CpM), die wordt aangevoerd door Mustafa Aberchán. Imbroda ging in op beschuldigingen van de CpM tijdens een persconferentie waarin hij de moslimgemeenschap van Melilla een fijne Eid ul-Adha toewenste. "Je kunt religie niet gebruiken voor electorale doeleinden", verklaarde de leider van de PP die hiermee zijn afkeuring liet blijken van de suggestie van de CpM dat er bewust geen uitzondering zou worden gemaakt voor de import van schapen uit Marokko in aanloop naar Eid ul-Adha.
Volgens Imbroda was er onder zijn bewind als president van Melilla een hele duidelijke reden waarom de import van schapen vanuit Marokko werd bemoeilijkt. In 2015 besloot de centrale regering in Madrid om een importverbod in te stellen om de verspreiding van de veeziekte mond-en-klauwzeer te stoppen. In 2017 werden deze maatregelen door Spanje weer versoepeld maar was het voor moslims in Melilla wegens een sluiting van de grens nog steeds niet mogelijk om Marokkaanse schapen te importeren.
"Nu zullen ze zeggen dat het komt door de pandemie, maar voordat er Covid-19 was kon het ook al niet", verklaarde de leider van de CpM. "Iedereen behalve hij (Imbroda) weet dat Marokko zijn grenzen heeft gesloten. Tenzij de lammeren per parachute komen met een visum in hun mond," vertelde Aberchán. Hij vindt dat het niet aan de PP is om zijn partij de les te lezen en roept de regering van Melilla op om de belangen van het hele Spaanse volk te behartigen, inclusief de moslimgemeenschap.
Hart van Nador sterft: inwoners in actie
Naar Marokko met de auto: 10 fatale fouten die je moet vermijden
Sherine dreigt met rechtszaak na kritiek in Marokko
Topteam: Hammouchi gaat samenwerken met VAE-inlichtingendienst
Zomerreis naar Marokko dreigt fiasco te worden door hoge prijzen
Marokko onthult schokkende cijfers over gifdieren
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel
Trauma na vlucht: passagier Manchester-Agadir vertelt