Zoeken

Melilla: politieke rel over importverbod op Marokkaanse schapen

23 juli 2021 - 10:40 - Wereld

©

Door de maatregelen die Spanje in 2015 heeft ingevoerd om de verspreiding van de veeziekte mond-en-klauwzeer te beperken en de sluiting van de grenzen tussen Marokko en Spanje vanwege de coronaviruspandemie, is het de afgelopen zes jaar niet mogelijk geweest voor de moslims in Melilla om schapen vanuit Marokko te importeren.

In de Spaanse exclave Melilla heeft het verbod op de import van schapen vanuit Marokko geleid tot een politieke rel tussen de leider van de lokale afdeling van de Partido Popular (PP) en voormalige president van de stad, Juan José Imbroda, en de partij Coalitie voor Melilla (CpM), die wordt aangevoerd door Mustafa Aberchán. Imbroda ging in op beschuldigingen van de CpM tijdens een persconferentie waarin hij de moslimgemeenschap van Melilla een fijne Eid ul-Adha toewenste. "Je kunt religie niet gebruiken voor electorale doeleinden", verklaarde de leider van de PP die hiermee zijn afkeuring liet blijken van de suggestie van de CpM dat er bewust geen uitzondering zou worden gemaakt voor de import van schapen uit Marokko in aanloop naar Eid ul-Adha.

Volgens Imbroda was er onder zijn bewind als president van Melilla een hele duidelijke reden waarom de import van schapen vanuit Marokko werd bemoeilijkt. In 2015 besloot de centrale regering in Madrid om een importverbod in te stellen om de verspreiding van de veeziekte mond-en-klauwzeer te stoppen. In 2017 werden deze maatregelen door Spanje weer versoepeld maar was het voor moslims in Melilla wegens een sluiting van de grens nog steeds niet mogelijk om Marokkaanse schapen te importeren.

"Nu zullen ze zeggen dat het komt door de pandemie, maar voordat er Covid-19 was kon het ook al niet", verklaarde de leider van de CpM. "Iedereen behalve hij (Imbroda) weet dat Marokko zijn grenzen heeft gesloten. Tenzij de lammeren per parachute komen met een visum in hun mond," vertelde Aberchán. Hij vindt dat het niet aan de PP is om zijn partij de les te lezen en roept de regering van Melilla op om de belangen van het hele Spaanse volk te behartigen, inclusief de moslimgemeenschap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team