Zoeken

Eid ul-Adha: waarom is schapenvlees zo duur in Marokko?

18 juli 2021 - 15:00 - Economie

©

In Marokko zijn de prijzen van schapenvlees aan de vooravond van Eid ul-Adha in vergelijking met vorig jaar sterk toegenomen, al overstijgt het aanbod dit jaar ruimschoots de vraag.

De totale veestapel bestaat uit zo’n 22 miljoen schapen en 6 miljoen geiten, terwijl de vraag nog geen 20% uitmaakt. Die vraag wordt geschat op 5,5 miljoen dieren, waaronder 5 miljoen schapen en 500.000 geiten. Een schaap kost op dit moment tussen 3000 en 3200 dirham.

Lees ook: Marokko: tussenpersonen zorgen voor prijsstijging Eid-schapen

Verschillende factoren liggen aan de basis van deze prijsstijging van schapenvlees, zoals onder meer twee opeenvolgende jaren van droogte. Daardoor is de prijs van het veevoer gestegen (bijna 100% van de maïs wordt ingevoerd). Daarnaast is er ook nog de schaarste aan weidegrond, aldus Challenge. En de daling van het aantal geboorten is ook een factor.

Andere redenen zijn de nieuwe vormen van consumptie (onthouding van het ritueel dat verband houdt met de Soenna), de koopkracht van Marokkanen (de prijs van een schaap is veel hoger dan het minimumloon), de terugkeer van wereld-Marokkanen, ... En ook tussenpersonen spelen een belangrijke rol in de prijsstijgingen. Ze mengen zich in het verkoop-circuit voor schapen en hebben een monopolie over een groot deel van de verkooppunten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team