30 oktober 2025 - 10:00 - Wereld
Het aantal nieuwe diagnoses alvleesklierkanker in Frankrijk neemt zorgwekkend toe. Alleen al in 2023 kwamen er 16.000 nieuwe gevallen bij. Een Franse voedingsarts waarschuwt nu voor een "explosie" van deze kankersoort, specifiek onder de jonge bevolking, en wijst een zwaar metaal in kunstmest aan die uit Marokko wordt geïmporteerd, als een van de oorzaken.
"Het is bewezen dat cadmium verantwoordelijk is voor de explosie van kankers, in het bijzonder van de alvleesklier, onder de jonge Franse bevolking. Dit wil zeggen de leeftijdsgroepen onder de 20 jaar," waarschuwt de arts en voedingsdeskundige Arnaud Cocaul. Deze trend wordt bevestigd door de Franse Stichting voor Medisch Onderzoek, die sinds 2010 een jaarlijkse stijging ziet van 1,6% bij mannen en 2,1% bij vrouwen.
Lees ook: Tonijn in blik in Marokko gevaarlijk?
Volgens Santé publique France is cadmium een "cumulatief gif waarvan het risico op schadelijke effecten verband houdt met de cumulatieve dosis in de tijd". Het zware metaal is al sinds 2012 door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (CIRC) geclassificeerd als kankerverwekkend in Groep 1. Cocaul stelt dat dit metaal wordt aangetroffen in kunstmest die uit Marokko wordt geïmporteerd. „Het is bewezen dat de meststoffen die uit Marokko komen, besmet zijn met cadmium. We moeten absoluut stoppen," aldus de arts.
Cocaul legt bovendien een verband met specifieke handelsakkoorden. "Het is bewezen dat wij specifiekere akkoorden hebben met Marokko in tegenstelling tot andere Europese landen, wat grotendeels het verschil in sterfgevallen door alvleesklierkanker verklaart in vergelijking met de Duitsers of zelfs de Amerikanen." Hij pleit dan ook voor het "stoppen van deze aanvoer van meststoffen die uit het koninkrijk naar Frankrijk komen, zolang we dit besmettingsprobleem niet hebben opgelost."
Lees ook: In Marokko verkochte Kiri-kaas gevaarlijk?
Het zware metaal komt via de landbouw in de voedselketen terecht. Het kankercentrum Léon Berard preciseert op zijn website dat "brood en droge bakproducten, aardappelen en derivaten, groenten, weekdieren en schaaldieren (de meest besmette voedingsmiddelen), groene bladgroenten (salades, kolen, spinazie, enz.), granen (tarwe) of rijst" het meest bijdragen aan de blootstelling.