Zoeken

Spanje wil heropening grens Sebta uitstellen

14 april 2022 - 11:40 - Wereld

©

Marokko bereidt zich voor om zijn landsgrenzen met Sebta en Melilla op donderdag te heropenen. Het vrije verkeer van personen en goederen moet in beide richtingen worden hervat, nadat het twee jaar lang was stilgelegd. Maar het blijkt geen zekere zaak te zijn.

Na meer dan twee jaar gesloten te zijn geweest wegens de corona- en de diplomatieke crisis, zullen de grenzen van Sebta en Melilla met Marokko eindelijk weer open kunnen. Dit is zo afgesproken in de gemeenschappelijke verklaring die de ontmoeting tussen Pedro Sánchez en Mohammed VI op 7 april in Rabat bekrachtigde. Daarin werd overeengekomen dat de grensovergangen bij de twee autonome steden, op een "geleidelijke en ordelijke" manier geopend zullen worden.

Lees ook: Pedro Sanchez weigerde in Marokko te spreken over Ceuta en Melilla

Op zondag en maandag gingen op het hoofdkwartier van de prefectuur van M’diq vergaderingen door met Marokkaanse grensagenten, nadat Rabat toestemming gaf voor de heropening, vertellen Marokkaanse bronnen aan El Mundo. De krant meldt dat Marokko op de heropening is gebrand vanwege de economische- en de sociale crisis in de steden nabij de grens, sinds de sluiting van de grenzen. Intussen heeft de regeringsdelegatie in Sebta nog geen verklaring afgelegd over de zaak.

Volgens dezelfde bronnen zullen de grenzen in Marokko om één uur ’s morgens en in Spanje om drie uur ’s morgens, opnieuw worden opengesteld. De regeringsdelegatie in Sebta heeft echter laten weten dat ze weigeren om de grens met Marokko te heropenen, omdat zij het besluit "overhaast" vinden. Er zijn aan de grens namelijk ook nog ontwikkelingswerkzaamheden aan de gang. De heropening van Tarajal "mag niet plaatsvinden voordat er doeltreffende middelen en protocollen zijn ingevoerd voor de controle van personen en goederen", aldus de woordvoerder van de delegatie.

Lees ook: Grenzen Sebta en Melilla blijven tot 30 april gesloten

"Afgezien van de hoaxen en geruchten, zal de datum van heropening worden vastgesteld in het kader van de bilaterale betrekkingen. Het zal ook geleidelijk aan gebeuren, rekening houdend met de gezondheidstoestand en de capaciteit van de infrastructuur," verzekeren bronnen bij het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ahmed Biyuzan, journalist en secretaris-generaal van de Marokkaanse Persvereniging, benadrukt dat "aan Marokkaanse zijde alle grensagenten donderdag bij zonsopgang op de hoogte werden gebracht van de heropening".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team