Zoeken

Medisch raadsel opgelost in ziekenhuis Al Hoceima

18 januari 2024 - 11:00 - Marokko

©

Een 15-jarig meisje afkomstig uit Al Hoceima stapte enige tijd terug naar het ziekenhuis vanwege buikkrampen veroorzaakt door appendicitis. Tot haar verbazing en die van de artsen ontdekte ze dat ze een zeldzame aangeboren afwijking heeft.

De aandoening, bekend als "situs inversus", is een zeldzame en complexe genetische aandoening. "Het is een anomalie waarbij één of meer organen zich aan de tegenovergestelde zijde bevinden van waar ze normaal zouden moeten zitten. Deze aandoening komt voor bij slechts 0,01% van de bevolking en kan alle organen betreffen, of slechts gedeeltelijk in geval van ’incompleet situs inversus’", vertelde Fatiha El Ghadouri, de behandelend arts van het tienermeisje, aan persagentschap MAP.

Lees ook: Jude (10) vecht tegen zeldzame ziekte, symptomen begonnen tijdens vakantie in Marokko

El Ghadouri benadrukt dat mensen met deze aandoening, mits er geen misvormingen in de organen zijn, een normaal leven kunnen leiden zonder gezondheidsproblemen. Dit maakt de ontdekking van dergelijke gevallen vaak toevallig. In haar 30 jaar dienst heeft ze slechts drie gevallen van deze aangeboren afwijking meegemaakt. Chirurg Abdeladim Chaquibi voegt toe dat er geen verband is tussen appendicitis en situs inversus. Bij het meisje werd de appendix verwijderd vanaf de linkerzijde in plaats van de gebruikelijke rechterzijde.

Lees ook: Het levensverhaal van Fatima Zahra El Ghazaoui: pionier in de strijd tegen zeldzame ziekten

Abdelouafi El Banoudi, de vader van het meisje, was verrast toen hij over deze afwijking hoorde van de artsen. Zij stelden hem echter gerust dat het de gezondheid van zijn dochter niet zou beïnvloeden. Nadat ze hersteld was van de appendicitis, keerde ze terug naar huis en hervatte ze haar studies.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team