Zoeken

Marokko deelt geen informatie over onroerend goed van wereld-Marokkanen

3 april 2021 - 10:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokko gaat onderzoek doen naar het informatielek dat ervoor heeft gezorgd dat Marokkaanse gezinnen in het Belgische dorp Lier uit hun sociale huurwoning worden gezet. De overheid benadrukt dat er geen informatie over onroerend goed met andere landen gedeeld wordt. Alleen onder strikte voorwaarden is de informatie beschikbaar voor instanties in het buitenland.

Op 8 maart van dit jaar verklaarde de directeur van Land Conservation, Bouchaib Chahi, in een nota nog dat informatie-aanvragen uit het buitenland in de praktijk categorisch negatief worden beantwoord door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanuit de overheid is het verboden om informatie over vastgoedbezit van in het buitenland wonende Marokkanen aan andere landen te verstrekken als daar geen uitzonderlijke reden voor is.

De directeur van het Nationaal Agentschap voor Landbehoud, Kadaster en Cartografie (ANCFCC), Karim Tajmouati, heeft vastgoedeigenaren die in het buitenland wonen geadviseerd om geen informatie of documenten met een derde partij te delen. Hij zegt dat de ambtenaren ervan doordrongen zijn dat ze nooit informatie mogen verstrekken aan een ander land zonder de specifieke toestemming van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar aanleiding van de huisuitzettingen in Lier zijn de instructies voor Marokkaanse ambtenaren aangescherpt. Doordat Belgische notarissen op illegale wijze de informatie over het eigendom van een aantal Marokkaanse gezinnen heeft verkregen, werden zij in september 2020 opgeroepen om hun sociale huurwoning te verlaten. Volgens de Belgische huurwet mogen huiseigenaren niet in een sociale huurwoning wonen.

Bladna.nl