Zoeken

Marokko: vastgoedsector vestigt hoop op zomer 2021

10 mei 2021 - 18:20 - Economie

©

De Marokkaanse promotoren van onroerend goed zijn behoorlijk geraakt door de verwoestende gevolgen van de corona-pandemie. Toch koesteren ze een sprankje hoop op zichtbaarheid tijdens het komende zomerseizoen. Het seizoen 2020 was als gevolg van de sluiting van de grenzen niet het meest succesvolle.

Volgens Bank Al-Maghrib (BAM) en het Nationaal Agentschap voor landbescherming, kadaster en cartografie (ANCFCC) is het aantal vastgoedtransacties in het koninkrijk met 15,2% gedaald en heeft de daling van de verkopen gevolgen gehad voor alle vastgoed-categorieën, met dalingen in woningen (18,2%), grond (7,7%) en onroerend goed voor professioneel gebruik (5,4%).

Uit de analyse van sommige promotoren blijkt dat de huidige context, waarin de vastgoedshowrooms na het breken van het vasten gesloten zijn en er een verplichte avondklok is, een gelegenheid moet zijn om het aanbod aan de vraag aan te passen en aan de zichtbaarheid van de sector te werken. "Het meest zorgwekkend in deze periode is dat het aanbod niet altijd is afgestemd op de vraag, omdat grond erg duur blijft. Onze manoeuvreerruimte en de koopkracht blijven beperkt", zegt Anice Benjelloun, vice-voorzitter van de Nationale Federatie van de vastgoedontwikkelaars (FNPI). Voortgaande op zijn diagnose is hij van mening dat de vrijstelling van registratierecht, in tegenstelling tot verschillende andere maatregelen, een zeer positief effect heeft gehad. "Helaas loopt deze voorziening in juni af," betreurt hij.

Ook Leila Berrada, algemeen directeur van de Omnidior-groep, maakt zich zorgen. Zij is verontwaardigd over het einde van de vrijstelling van het inschrijvingsrecht, dat voor haar het risico inhoudt dat de situatie tijdens het zomerseizoen verslechtert, hoewel het niet de definitieve oplossing vormt. Ze denkt dat sociale huisvesting het zwaarst wordt getroffen door de beperking van de koopkracht van de middenklasse, ondanks de voordelen die zij biedt.

Een andere vastgoeddeskundige en auteur van de gids "Répons’IMMO", Amine Mernissi, steekt zijn gevoel van onzekerheid niet onder stoelen of banken, maar stelt als oplossing voor om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. "Net zoals we ermee moeten leren leven, moeten we er ook mee leren werken," zegt hij in een interview met MAP.

Volgens hem zullen vastgoedpromotoren al hun acties overdag moeten concentreren en moeten blijven inzetten op de digitale as om hun commercieel beleid en hun relatie van nabijheid met hun klanten te promoten. Deze nieuwe tools zouden de vastgoedactoren in staat kunnen stellen de kansen te vangen die er in Marokko zijn, ondanks de beperkingen in verband met de gezondheidscrisis. "Marokkanen die in het buitenland wonen, hebben het afgelopen jaar bijna 7 miljard dirham geïnvesteerd in onroerend goed of grond, dat wil zeggen bijna 10% van het bedrag van hun deviezenoverdracht (70 miljard dirham)," zegt hij. Voor de zomer van 2021 is er een begin gemaakt met de voorbereiding van de Marhaba-operatie. Bovendien benadrukt Mernissi dat de vaccinaties de indicatoren aanzienlijk kunnen verbeteren en een grotere vrijmaking van de economische activiteit mogelijk kunnen maken, met inbegrip van de vastgoedsector, waarin de actoren blijk geven van hun vastberadenheid om van de zomerperiode te profiteren om de vele verliezen die gedurende twee opeenvolgende jaren zijn opgetekend, uit te wissen.

Bladna.nl