Zoeken

Marokko: coronavirus brengt grote schade toe aan vastgoedmarkt

14 mei 2021 - 17:40 - Economie

©

De vastgoedsector in Marokko is hard getroffen door de gevolgen van de coronaviruspandemie. Voor het uitbreken van de pandemie verkeerde de sector al in een crisis. Technical Risks and Specialties Manager bij verzekeringsmaatschappij Allianz, Zakia Medkor, legt in een interview uit hoe erg de Marokkaanse vastgoedmarkt er aan toe is.

"Vóór 2020 maakte de vastgoedsector in Marokko al een voortdurende crisis door. De relatief hoge prijzen van goederen op de markt vormen de belangrijkste belemmering voor de groei van de sector. Dit wordt nog verergerd door de schaarste of onbeschikbaarheid van land in populaire gebieden, vooral in grote steden en hun omliggende gebieden," vertelt Medkor.

De risicospecialiste legt verder uit dat het gebrek aan regulering in de bouwsector de ontwikkeling van de vastgoedsector in de weg staat. "Bij het ontbreken van een bouwcode zijn de rollen en verantwoordelijkheden slecht gedefinieerd en is het de kwaliteit die eronder lijdt", legt Medkor uit. De mislukkingen in de bouwsector zorgen voor een gebrek aan vertrouwen bij lokale consumenten en buitenlandse investeerders. Ook verzekeraars zijn huiverig om de Marokkaanse vastgoedsector te ondersteunen door het gebrek aan kwaliteit in de bouwsector.

"Na het uitbreken van de crisis daalde de vraag naar onroerend goed aanzienlijk, nadat kopers hun aankoopbeslissing in twijfel hadden getrokken en hun vrees om hun koopkracht te zien dalen. Dit leidde onvermijdelijk tot de opbouw van onverkochte aandelen bij ontwikkelaars en had gevolgen voor hun schatkistpapier", vertelt de risicospecialiste. Ook is volgens Medkor het consumptiepatroon van Marokkaanse huizenkopers veranderd door de coronacrisis.

Om het tij te keren moet volgens Medkor het vertrouwen van de Marokkanen in de kwaliteit van de bouwsector worden teruggewonnen. De specialiste meent dat het hiervoor noodzakelijk is om een nieuwe bouwcode in te voeren waarin de standaard kwaliteitseisen voor de sector moeten worden vastgelegd. De regels uit deze nieuwe bouwcode moeten strikt worden gehandhaafd om het gewenste effect te bereiken.

Bladna.nl