Zoeken

Marrakech brengt hulde aan Nederlandse Bert Flint

23 februari 2021 - 11:20 - Cultuur

©

Het Yves Saint Laurent Museum in Marrakech brengt een hulde aan de 90-jarige Bert Flint, een hartstochtelijk verzamelaar en verdediger van verschillende aspecten van het Marokkaanse erfgoed. Ze wijden een tentoonstelling aan hem die nog tot 30 mei loopt.

Tijdens zijn eerste reis naar Marokko in 1954, ontdekte Bert Flint dat de architectuur en decoratie van veel particuliere woningen in oude Marokkaanse steden, deel uitmaakten van dezelfde artistieke traditie die ook het Alhambra in Granada inspireerden. Hij was verbaasd om te zien dat de bewoners van deze huizen een leven leidden op het ritme van een dagelijkse zoektocht naar schoonheid.

De in Winschoten geboren Flint, vestigde zich in 1957 permanent in Marokko en was zo verknocht aan het land dat hij nooit meer terugkeerde naar Nederland. Flint heeft Spaanse taal en literatuur gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Hij gaf ruim 25 jaar les aan een middelbare school in Marrakech en aan de École des Beaux-Arts in Casablanca. In de jaren 70 ontwikkelde hij steeds meer interesse voor de rurale cultuur en begon hij textiel, sieraden, meubels, tapijten en andere alledaagse voorwerpen te verzamelen.

In 1981 besloot Bert Flint het onderwijs te verlaten om zijn eigen creativiteit te ontwikkelen. Hij poogde een eigentijdse uitdrukking te geven aan kledingontwerpen met traditioneel Marokkaans weefwerk. In 1990 nam hij deel aan de oprichting van het Stedelijk Museum van het Amazigh-erfgoed in Agadir, waar een groot deel van zijn verzameling voorwerpen tot 2000 werd tentoongesteld.

In zijn huis in Marrakech, dat in 1989 tot het Tiskiwin Museum werd omgedoopt, ordende hij zijn collecties om ook aan te tonen dat de bevolkingsgroepen die verspreid zijn van het zuiden van Marokko tot de Sahel, deel uitmaken van dezelfde culturele gemeenschap, met een gelijkaardige natuurlijke omgeving en gemeenschappelijke tradities. Ilias Zian van de Openbare Bibliotheek Amsterdam zegt dat Flint zijn collectie nog elk jaar uitbreidt. "Hij slaapt met zijn aangekochte beelden. Zo verliefd is hij erop", zegt Zian in De Telegraaf. Hij schreef samen met arabist en berberoloog Mohamed Saadouni, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, een uitgebreid artikel over Flint voor ZemZem, het tijdschrift voor het Midden-Oosten.

Bladna.nl