Zoeken

Mohamed Melehi verliest strijd tegen coronavirus

29 oktober 2020 - 16:40 - Cultuur

©

Met het overlijden van Mohamed Melehi is de wereld van de moderne kunst in Marokko en ver daarbuiten, een van haar grondleggers kwijtgeraakt. De 84-jarige Marokkaanse kunstenaar stierf op woensdag 28 oktober in het Ambroise Paré ziekenhuis in Parijs aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Mohamed Melehi is een bekende naam in de wereld van de beeldende kunst in Marokko en de rest van de wereld. Hij stond bekend als een man van dialoog en debat en nodigde altijd uit tot constructieve uitwisselingen. Zijn artistieke stijl is er een van moderniteit, gebaseerd op geometrische abstractie met figuratieve elementen. Hij liet zich voornamelijk inspireren door vormen die deel uitmaken van de directe omgeving van de kunstenaar, zoals de kronkelige lijn als abstracte weergave van een golf.

Zijn stijl werd in Marokko vaak verkeerd begrepen en hij werd er meermaals van beschuldigd schilderijen te maken die niet naar de Marokkaanse cultuur verwijzen. Als reactie op deze kritiek hing de kunstenaar een Berbertapijt naast zijn schilderijen om zijn kennis van de rijke traditie en het artistieke erfgoed van Marokko te tonen.

Mohamed Melehi heeft meerdere muurschilderingen gemaakt die de huizen van zijn geboorteplaats, Asilah, sieren. Deze schilderingen hebben bijgedragen aan de bekendheid van de moussem, een artistieke en intellectuele manifestatie die de kunstenaar samen met Mohamed Benaissa heeft opgericht.

Melehi was een veelzijdige, getalenteerde kunstenaar wiens werk overal ter wereld is tentoongesteld. Zijn tentoonstelling "New Waves: Mohamed Melehi and the Casablanca Art School", die in 2019 in Londen te zien was, stond in de top 10 van de Engelse pers van tentoonstellingen om absoluut te bezoeken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team