Zoeken

Marokkaans-Nederlandse schrijver Hafid Bouazza overleden

30 april 2021 - 12:40 - Cultuur

©

Schrijver Hafid Bouazza is op 51-jarige leeftijd overleden. Hij was één van de eerste Marokkaans-Nederlandse schrijvers die serieuze literaire waardering oogstte. Dat meldt zijn uitgever Querido. Bouazza worstelde al langer met een gebrekkige gezondheid. Hij overleed in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam en laat twee zonen achter.

Bouazza werd geboren in Oujda in Marokko en kwam op zevenjarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland. Hafid groeide op in Arkel en verhuisde later naar Amsterdam. Hij werd eerst gezien als een vertegenwoordiger van de "migrantenliteratuur", maar daar verzette hij zich vaak tegen. Bouazza was een uitgesproken criticus van de islam. In zijn boek ’Leven zonder God’ hekelde hij "het verschrikkelijke gebrek aan empathie, die kleingeestigheid", die volgens hem de islam en religies in het algemeen kenmerkt.

Bouazza studeerde Arabische taal- en letterkunde in Amsterdam. Hij schreef zijn veelgeprezen debuut, de verhalenbundel ’De voeten van Abdullah’, in 1996. Het boek werd bekroond met de E. du Perronprijs.

Zijn bekendste boek, Paravion, over drie generaties families in een Marokkaans dorp en hun relaties met de mensen die vertrokken om te emigreren, leverde hem in 2004 de AKO-prijs voor literatuur op. Zijn laatste roman, Meriswin, verscheen in 2014 en hij werkte aan een boek voor uitgeverij Hollands Diep toen hij overleed. Bouazza vertaalde ook poëzie uit het Arabisch, Frans en Engels.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team