Zoeken

Marokko: nieuw wetsvoorstel voor de opslag van gevaarlijke stoffen in havens

6 december 2020 - 19:40 - Marokko

©

Marokko wil geen risico nemen met gevaarlijke stoffen die via de havens het land binnen komen. Om te voorkomen dat mogelijk gevaarlijke chemicaliën te lang moeten worden opgeslagen omdat de douanecontrole op zich laat wachten hebben parlementariërs een amendement ingediend om de controles te versnellen.

Het drama met de gigantische explosie in de haven van Beiroet op 4 augustus is de aanleiding voor het indienen van de wetswijziging, meldt Akhbar Al Yaoum. Het gaat om een wijziging van artikel 106 van de Begrotingswet 2021, dat gaat over de douane en de indirecte belastingen op goederen die bij de douane worden achtergelaten. Volgens het nieuwe voorstel mogen gevaarlijke stoffen maximaal één week worden opgeslagen en kan die termijn onder specifieke voorwaarden met nog eens een week worden verlengd.

Het doel van het amendement is om ondersteuning te geven aan de preventie- en veiligheidsmaatregelen die er nu al zijn voor de havens van Marokko. De opstellers van het voorstel vragen de Marokkaanse overheid om een lijst op te stellen van de gevaarlijke stoffen die onder de nieuwe wetgeving moet vallen.

De parlementariërs willen dat de nieuwe regels ook worden toegepast voor goederen die niet worden opgehaald bij de havens. Dit gebeurt vaak in het geval dat de deadline voor het aangeven van de lading bij de douane is verstreken of als de goederen simpelweg niet worden opgehaald als wel alle belastingen zijn betaald en ze zijn vrijgegeven door de douane.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team