Zoeken

Marokko woedend op boot uit Sebta

22 november 2023 - 10:00 - Marokko

©

Marokko heeft zijn bezorgdheid geuit over het transport van gevaarlijk afval en andere gevaarlijke materialen van Ceuta naar de haven Tanger Med door de scheepvaartmaatschappij Peregar. Dit transport vindt plaats op een schip dat ook voedingsmiddelen vervoert naar het koninkrijk.

De Marokkaanse overheid heeft formeel bezwaar gemaakt tegen deze overbrenging van afval van Ceuta naar Tanger Med. Peregar, die de route van Malaga naar de Marokkaanse haven verzorgt, meert een of twee keer per week aan in Ceuta om containers met afval en gevaarlijke materialen op te halen. Deze worden vervolgens op een door Balearia gecharterd schip geladen, dat ook voedingsproducten naar Tanger Med vervoert, bericht Ceuta Al Dia.

Lees ook: Marokko: 21 miljard dirham voor afvalbeheer

De situatie in de autonome stad is problematisch geworden, omdat de afval zich opstapelt. Dit is te wijten aan het verlopen van het contract tussen Urbaser, die de afvalverwerkingsinstallatie van El Hacho beheert, en Peregar. Afval wordt maximaal twee keer per week en gevaarlijke stoffen twee keer per maand opgehaald. Inwoners van Ceuta dringen aan op de hernieuwing van het contract tussen Urbaser en Peregar, zodat het afval en gevaarlijke stoffen zoals zuurstof van het academisch ziekenhuis minstens eenmaal per week of om de drie dagen worden afgevoerd.

Bladna.nl