Zoeken

Marokko: veranderingen voor dienstmeisjes vanaf volgende maand

10 september 2018 - 12:40 - Economie

©

Binnen een kleine maand zal de nieuwe wet over huispersoneel in Marokko in werking treden. Een van de nieuwigheden is dat werkgevers verplicht een werkcontract moeten opstellen.

Dit contract moet in drie exemplaren worden gelegaliseerd, één voor de werknemer, één voor de werkgever en één voor de Arbeidsinspectie. Ook moeten werknemers bij de sociale zekerheidsstelsel CNSS worden ingeschreven, hebben recht op een aantal rustdagen en op vakantie vanaf de zesde werkmaand.

Volgens l’Economiste zal het bruto salaris van minimaal 13,46 dirham per uur zijn, wat een minimumsalaris van 1532 dirham per maand vertegenwoordigt. Woning en voeding mogen tevens niet van het salaris worden afgetrokken.

De wet voorziet ook een vertrekpremie naargelang de duur van het contract: 96 uur salaris voor een werkperiode van minder dan 5 jaar en 240 uur salaris voor 15 dienstjaren. Bovendien is het aantal werkuren beperkt tot 40 uur per week voor minderjarigen en 48 uur voor volwassenen, met één rustdag van 24 uur.

Het aanwerven van minderjarigen wordt vanaf 2023 verboden. Werkgevers die kinderen onder 16 jaar in dienst hebben riskeren een boete van 30.000 dirham en een gevangenisstraf van drie maanden.

In Marokko werken tussen 60.000 en 80.000 minderjarige dienstmeisjes volgens een onderzoek van UNICEF.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team