Zoeken

Marokko: wet op dienstmeisjes flop

14 november 2019 - 15:00 - Marokko

©

Sinds de invoering van de wet 19-12 met betrekking tot huispersoneel in Marokko werden slechts 500 werkcontracten bij het ministerie van Werkgelegenheid en Professionele integratie ingediend.

Volgens een verantwoordelijke van het ministerie zijn van de 500 ingediende dossiers, 250 werknemers bij de sociale zekerheidsdienst CNSS aangemeld, veel lager dan de verwachtingen van de afdeling.

ALM bericht dat het ministerie als gevolg van deze slechte resultaten een bewustwordingscampagne heeft gelanceerd om huispersoneel maar ook werkgevers op de hoogte te brengen van de geldende wetgeving en de rechten en taken van werknemers.

De wet trad een jaar geleden in werking en verplicht onder meer werkgevers om een werkcontract op te stellen bij de aanwerving van huispersoneel. Ook moeten werknemers bij de sociale zekerheidsstelsel CNSS worden ingeschreven, hebben ze recht op een aantal rustdagen en op vakantie vanaf de zesde werkmaand.

Wetenswaardig is dat het aanwerven van minderjarigen vanaf 2023 verboden zal zijn in Marokko. Werkgevers die kinderen onder 16 jaar in dienst nemen riskeren een boete van 30.000 dirham en een gevangenisstraf van drie maanden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team