Zoeken

Marokko weigert hulp van Ceuta en Melilla na aardbeving

8 oktober 2023 - 22:30 - Marokko

©

Een maand na de verwoestende aardbeving die Marokko trof op 8 september, wachten NGO’s en vrijwilligers uit Ceuta en Melilla nog steeds op groen licht om hun verzamelde hulp naar het koninkrijk te sturen. De autoriteiten in Tetouan en Nador, grenzend aan de autonome steden, hebben gevraagd om te wachten.

Hoewel de Marokkaanse autoriteiten de hulp van de NGO’s uit Ceuta en Melilla niet formeel hebben afgewezen, hebben ze verschillende redenen gegeven voor het uitstel. Ze hebben de organisaties gevraagd om te wachten terwijl hun verzoek wordt beoordeeld of nog aangegeven dat er wordt gewacht op een antwoord van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De NGO’s dreigen er nu mee de hulp niet naar Marokko te sturen. "Als het nog een paar dagen duurt, geven we de zending op en wordt al deze hulp verdeeld onder de vele behoeftige gezinnen in onze stad," verklaarde Amin Azmani van de partij Somos Melilla aan El Confidencial

Lees ook: Turkse christenen bieden hulp in Marokko na aardbeving

De organisaties hebben kleding, schoenen, tenten, dekens, houdbare voedingsmiddelen en enkele basismedicijnen ingezameld voor de aardbevingsslachtoffers. Tarik Abdeslam, voorzitter van Ceuta 317 Viviendas, een bewonersvereniging uit Loma de Colmenar, bevestigt: "We hebben 4500 kilo hulp opgeslagen naast het universiteitsziekenhuis."

Lees ook: Jonge pilote leidt noodhulpactie na aardbeving in Marokko (video)

Het onderliggende probleem is dat Marokko geen goederenverkeer toestaat vanuit Ceuta en Melilla sinds de heropening van de landsgrenzen. Diplomatieke bronnen suggereren dat Marokko niet van plan is de commerciële douane van Melilla te heropenen en een douanekantoor in Sebta op te zetten, omdat dit indirect de Spaanse soevereiniteit over de twee enclaves zou erkennen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team