Zoeken

Aardbeving: Marokko weigert buitenlandse hulp

10 september 2023 - 21:00 - Marokko

©

Verschillende landen en humanitaire organisaties hebben spontaan hun hulp aangeboden aan Marokko, dat in de nacht van vrijdag op zaterdag getroffen werd door een krachtige aardbeving. Maar de Marokkaanse autoriteiten lijken niet bereid om deze hulp te accepteren.

Sinds de aankondiging van deze tragedie hebben landen als Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hun hulp aangeboden aan Marokko. Ook humanitaire organisaties zoals het Rode Kruis staan klaar om naar het koninkrijk te gaan en hulp en bijstand te verlenen aan de slachtoffers. Maar de Marokkaanse autoriteiten zouden hiervoor geen groen licht hebben gegeven, meldt L’Union.

Lees ook: Internationale reacties op aardbeving Marokko: "Wij staan klaar om te helpen"

Volgens Arnaud Fraisse, de oprichter van de Franse organisatie "Secouriste sans frontières" die heeft voorgesteld om naar Marokko te gaan om de slachtoffers te helpen en overlevenden te zoeken, "blokkeert de Marokkaanse regering alle reddingsteams behalve dat van Qatar, dat toestemming heeft gekregen om er te landen. Ze komen met 96 mensen en vijf zoekhonden. We begrijpen deze blokkade niet."

Lees ook: Marokko getroffen door "zwaarste aardbeving in eeuw"

"Als we morgenochtend geen groen licht krijgen, gaan we niet", waarschuwt Fraisse, wiens organisatie al 45 jaar dit soort operaties uitvoert en in februari in Turkije was, dat toen ook getroffen was door een zware aardbeving. Tot nu toe hebben de Marokkaanse autoriteiten geen uitleg gegeven over de situatie. Meer dan 100 reddingsteams zouden de Verenigde Naties en Marokko al hebben geïnformeerd over hun bereidheid om ter plaatse in te grijpen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team