Zoeken

Marokko gaat watergebruik drastisch beperken

27 december 2023 - 15:00 - Marokko

©

Marokko staat voor ernstige waterproblemen na zes jaar van aanhoudende droogte, wat de regering dwingt tot strenge maatregelen, waaronder drastische beperkingen op watergebruik.

Nizar Baraka, de minister van Uitrusting en Water, meldde tijdens een vragensessie in het parlement dat de waterreserves in de dammen sinds september slechts 500 miljoen kubieke meter bedragen, vergeleken met 1,5 miljard kubieke meter in dezelfde periode vorig jaar. Deze situatie vereist actieve regionale commissies, geleid door de wali’s en gouverneurs, om het watergebruik te rationaliseren en lokale wateronderbrekingen te implementeren, afhankelijk van de situatie.

Lees ook: Marokko overweegt water af te sluiten

Het ministerie heeft plannen om acht nieuwe dammen te bouwen tussen 2023 en 2027 en heeft een partnerschapsovereenkomst getekend met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economie en Financiën. Sinds 2022 werken de regionale agentschappen voor projectuitvoering (AREP) aan de realisatie van 120 middelgrote dammen als onderdeel van deze overeenkomst, die zal doorlopen tot 2024. Een andere overwogen oplossing is het voorzien van kuststeden van drinkwater door zeewater te behandelen in ontziltingsstations.

Lees ook: Marokko: aardbeving doet slapende waterbronnen ontwaken

Met een huidige vulling van de dammen van slechts 23,5% tegenover 31,2% vorig jaar rond dezelfde tijd, benadrukt Baraka de ernst van de situatie. Zonder de waterverbindingen die in augustus zijn gestart, zouden de autoriteiten al overgegaan zijn tot het afsluiten van drinkwater in verschillende regio’s, waaronder Rabat en Casablanca.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team