Zoeken

Marokko: teelt watermeloen verboden in meerdere steden

22 januari 2024 - 07:00 - Marokko

©

In verschillende steden en regio’s van Marokko, waaronder Sidi Kacem, Errachidia, Tinghir en Zagoura, zijn maatregelen genomen om de teelt van waterintensieve gewassen, zoals watermeloenen, te beperken.

Dit besluit maakt deel uit van de inspanningen van Marokko om het illegaal aftappen van water uit drinkwaternetwerken, putten en irrigatiekanalen tegen te gaan. Er zullen ook acties worden ondernomen om lekken in deze netwerken op te sporen en te herstellen.

Lees ook: Marokko genoodzaakt landbouwproductie te herzien

Een lid van de landbouwkamer in de regio Rabat-Salé-Kenitra betwijfelt echter of deze beperkingen effectief zijn in het aanpakken van het watertekort. Hij wijst erop dat niet zozeer de teelt van watermeloenen en meloenen bijdraagt aan het watertekort in de regio, maar eerder de massale uitbreiding van avocado-teelt in de afgelopen jaren. Hij benadrukt dat de regio niet te maken heeft met ernstige droogte, in tegenstelling tot andere getroffen gebieden.

Mohamed Benaabou, een expert op het gebied van klimaat en milieubeleid, stelt dat de maatregelen in Sidi Kacem zijn genomen vanwege de ernstige droogte die Marokko al jaren teistert, de afname van het waterpeil in de dammen, de lage rivierstromen en de problemen die landbouwers in de afgelopen jaren ondervonden bij het irrigeren van landbouwgrond voor watermeloenenteelt.

Lees ook: Marokko: watermeloenen opgeofferd om water te besparen?

De expert prijst de maatregel om waterintensieve teelten te verbieden in een context van nationale waterstress. Hij wijst op de afname van de aan irrigatie toegewezen waterhoeveelheden, van drie miljard kubieke meter per jaar naar minder dan één miljard kubieke meter. Deze situatie zal leiden tot een verschuiving naar teelten die minder irrigatiewater vereisen.

Bladna.nl