Zoeken

Casablanca krijgt grootste ontziltingsinstallatie voor zeewater in Afrika

15 november 2020 - 10:10 - Marokko

©

Er wordt gewerkt aan de bouw van een groot ontziltingsinstallatie voor zeewater op het vasteland van Casablanca. Minister Abdelkader Amara van Uitrusting, Transport, Logistiek en Water, kondigde dit dinsdag aan in Rabat.

Er is een budget van 10 miljard dirham voorzien voor dit project, met een capaciteit voor de behandeling van bijna 300 miljoen m³ water. Dit antwoordde minister Amara op de belangrijkste vraag van meerderheid en oppositie in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ze stelden vragen over de "genomen maatregelen om het watertekort te verlichten".

De ontziltingsinstallatie voor zeewater in de provincie Chtouka Ait Baha is reeds voltooid en er is ook een verbetering van verschillende bestaande ontziltingsstations in de zuidelijke provincies van het Koninkrijk. Persagentschap MAP merkt op dat er ondanks de gezondheidscrisis, 14 dammen in aanbouw zijn in verschillende regio’s van het koninkrijk en volgend jaar zullen er nog eens vijf worden gebouwd naast de zes die al zijn klaar zijn.

De werkzaamheden om het watersysteem van Tanger te verbinden met de Khrofa-dam, Agadir met de dammen van Aoulouz en Moukhtar Soussi en Targuist met Al Hoceima, zijn voltooid. Daarnaast is er ook een verbinding van de waterwerken tussen het noorden en het zuiden van Casablanca gerealiseerd.

Het seizoen 2019-2020 registreerde een zorgwekkend tekort aan regenval, wat leidde tot een neerslag-percentage dat afhankelijk van de regio varieerde tussen -67% en -5%. "Wat de aanvoer van water betreft, bedroeg het totale volume 4,3 miljard m³, dat betekent een tekort van 64%", zei de minister. Om dit probleem op te lossen, rekent de regering op het Nationaal Programma voor drinkwatervoorziening en irrigatie voor de periode 2020-2027, met een budget van 115,4 miljard dirham en op het strategisch waterplan (PNE) 2020-2050, voor een bedrag van meer dan 380 miljard dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team