Zoeken

Marokko vreedzaamste land van Noord-Afrika

19 juni 2021 - 15:00 - Marokko

©

Marokko stijgt 9 plaatsen in de rangschikking van de vredesindex 2021 (GPI 2021) van het Instituut voor Economie en Vrede (IEP) en staat op de eerste plaats in de Maghreb en 79ᵉ in de wereld, op een totaal van 163 onafhankelijke staten en gebieden.

Het is de vijftiende keer dat er een IEP-verslag wordt gemaakt. Dit rapport vertrekt vanuit drie indicatoren om de toestand van de vrede te meten. Daartoe behoren het niveau van maatschappelijke zekerheid en veiligheid, de omvang van lopende nationale en internationale conflicten en de mate van militarisering.

Lees ook: Marokko ondanks crisis veiligste bestemming van Afrika

Aan de hand van deze criteria schuift Marokko met een score van 2,015 negen plaatsen op in de rangschikking voor 2021 en komt het op de 79ᵉ plaats te staan, ondanks een verlies van 0,038 punten. Het koninkrijk staat op de 15e plaats in Afrika, na Mauritius, Ghana, Botswana, Sierra Leone, Gambia, Senegal, Tanzania, Malawi, Equatoriaal-Guinea, Namibië, Eswatini, Madagaskar, Zambia en Liberia.

Wat de veiligheid van de samenleving betreft, behaalt Marokko een score van 2,261, aldus het onderzoek. Daarbij wordt erop gewezen dat de score van 1,865 dezelfde is als vorig jaar op het criterium van de omvang van de aanhoudende nationale en internationale conflicten. Anderzijds kwam het land uit op 1.798, met een duidelijke verandering in de mate van militarisering. Volgens de GPI 2020 vertegenwoordigen de directe en indirecte economische kosten van geweld 6% van het Marokkaanse bbp.

Het door het IEP gepubliceerde GPI 2021-rapport bestrijkt 99,7% van de wereldbevolking.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team